Zvrko: U cilju smanjenja zagađenja vazduha, Vlada i EPCG da donesu kriterijume o subvencionisanju računa za potrošenu električnu energiju

Zagađenje vazduha predstavlja veliki zdravstveni problem jer se procjenjuje da izaziva preko 4 miliona prijevremenih smrti širom svijeta. Procjenjuje se da u Crnoj Gori godišnje umire preko 1.000 ljudi zbog zagađenog vazduha, najviše zbog izloženosti česticama PM 2,5, zatim NO2 i prizemnom ozonu. Najlošiji kvalitet vazduha u Crnoj Gori je u Pljevljima, Bijelom Polju, Podgorici i Nikšiću. Tako su tokom decembra 2023. registrovana prekoračenja granične vrijednosti srednje dnevne koncentracije PM10 čestica u: Bijelom Polju 22 dana, Podgorici – Blok V 22 dana, Podgorici – Zabjelo 21 dan, Pljevljima 20 dana i Nikšiću 20 dana. Pored velikog broja smrtnih slučajeva, zagađenje vazduha takođe uzrokuje obolijevanje srca i krvnih sudova, disajnih puteva, različite vrste zloćudnih tumora itd.

Crna Gora je identifikovala kvalitet vazduha kao prioritet za dobrobit svog stanovništva i prirode 2015. godine. Obzirom da se teško odričemo upotrebe fosilnih goriva, problem zagađenja vazduha nije jednostavno riješiti.

Odluka Elektroprivrede da se subvencionišu računi za struju građanima Pljevalja je opravdana u cilju smanjenja zagađenja vazduha ali je potrebno istu preispitati i korigovati. Evidentno je da su i građani u drugim gradovima Crne Gore ugroženi zbog lošeg kvaliteta vazduha i ne treba ih stavljati u podređeni položaj. Neophodno je da Elektroprivreda i Vlada Crne Gore donesu jasne kriterijume, zasnovane na činjenicama, o subvencionisanju računa za potrošenu električnu energiju u zimskom periodu. To će obezbijediti da građani nekih opština, kao npr. Bijelog Polja, ne budu stavljeni u diskriminatorni položaj.

Elvir Zvrko, član Glavnog odbora i kandidat za potpredsjednika DPS Crne Gore

Zakažite sastanak

Odaberite člana naše stranke sa kojim biste željeli da razgovarate i izaberite datume koji vam odgovaraju.

Naš tim će vas kontaktirati u najkraćem roku.

Postanite naš član