Živković: Vlast nastavlja da krši Ustav, zakone i atakuje na institucije

U izjavi datoj povodom jučerašnjeg zasijedanja Skupštine, Danijel Živković, šef Poslaničkog kluba DPS rekao je da je to bio nastavak kršenja procedura koje je počelo na sjednici 28. decembra 2020. godine. On je naglasio da je tumačenje Poslovnika, da oni koji online odlučuju čine kvorum na sjednici, eklatantan primjer pokušaja obmane građana Crne Gore, i postavio pitanje zašto je parlamentarna većina mijenjala Poslovnik ukoliko je sve bilo regularno:

“Još jednom ih podsjećamo, ako je sve regularno, zašto su izmijenili Poslovnik na poslednjoj sjednici,  da se prilikom utvrđivanja kvoruma prisutnima smatraju poslanici koji su fizički prisutni u plenarnoj sali Skupštine i poslanici koji učestvuju primjenom bezbjedne informacione komunikacione tehnologije”, rekao je Živković.

On  je istakao da je i juče ponovo prekršen Poslovnik jer pribjeglo se i utvrđivanju mandata poslanici URE, bez pozitivnog mišljenja Državne izborne komisije,  čime sjednica nije mogla početi, jer je vladajuća većina imala 40 poslanika,  s obzirom na to da mandat poslanici nije potvrđen u skladu sa pozitivnim zakonskim propisima.

“Ono što dodatno problematizuje ovu sjednicu bez kvoruma, jeste brutalan pritisak na nezavisnost i samostalnost rada Ustavnog suda od strane poslanika vlasti,  čak i predsjednika Vlade,  koji su u cilju opravdanja kršenja Ustava i zakona pribjegli brutalnim napadima na institucije sistema. Odbacujemo tvrdnje da postoji bilo kakva vrsta pritiska od strane Demokratske partije socijalista na Ustavni sud ili bilo kakva vrsta opstrukcije. Ako je podnošenje inicijative Ustavnom sudu za ocjenu ustavnosti “opstrukcija”, preporučujemo novoj većini da uzmu rečnik i potraže prevod te riječi”, kazao je  Živković.

Šef Poslaničkog kluba DPS je istakao da oni koji se pravdaju svakodnevno za kršenje zakona i procedura samo još jednom potvrđuju da su pogriješili i da se iz ove situacije moglo izaći jednostavno tako što će priznati grešku i povesti dijalog u skupštini.

“Ovako se još jednom potvrđuje da ova Vlada i vladajuća većina nastavljaju sa kršenjem Ustava i zakona i besprizornim i neprimjerenim atakom na  institucije sistema,  čime su unizili dignitet Parlamenta. Opozicioni poslanici su podnijeli inicijativu Ustavnom sudu za ocjenu ustavnosti akata koji su stupili na pravnu snagu, a od suda očekujemo da svoj posao rade u skladu sa nadležnostima i da bez ikakvog pritiska donesu odluke koje ćemo poštovati, kakav god bio ishod ove pravne situacije. Isto tako ćemo podnijeti predlog za ocjenu ustavnosti zakona koji su danas izglasani na sjednici bez potrebnog kvoruma, kada stupe na pravnu snagu, kao  i ocjenu ustavnosti Zakona o slobodi vjeroispovijesti i uvjerenja i pravnom položaju vjerskih zajednica”, zaključio je Živković.

Demokratska partija socijalista Crne Gore

Zakažite sastanak

Odaberite člana naše stranke sa kojim biste željeli da razgovarate i izaberite datume koji vam odgovaraju.

Naš tim će vas kontaktirati u najkraćem roku.

Postanite naš član