Živković – Šonefeld: Ideološka podjeljenost aktera parlamentarne većine u Crnoj Gori izaziva zabrinutost za dalji proces EU integracija

Predsjednik Demokratske partije socijalista Danijel Živković sastao se sa Kirsten Šonefeld, direktorkom Regionalne kancelarije Fridrih Ebert fondacije za Crnu Goru i Srbiju.

Sastanku su prisustvovali generalni sekretar DPS-a Aleksandar Bogdanović, načelnica Odjeljenja za međunarodnu saradnju DPS-a Svetlana Vuković i koordinatorka na projektima FES Ivana Račić.

Tokom sastanka pozdravljena je uspješna i sadržajna saradnja Demokratske partije socijalista Crne Gore i Fridrih Ebert fondacije i razmotrene buduće zajedničke aktivnosti u cilju intenziviranja razmjene i učešća u projektima koji za cilj imaju unapređenje demokratskih procesa, kao i jačanje pluralizma i političke kulture unutar partije i društva.

Danijel Živković je zahvalio njemačkoj fondaciji na ekspertskoj i političkoj podršci kada je u pitanju prezentacija političke ponude Demokratske partije socijalista, a koja se temelji na promociji evropskih i demokratskih vrijednosti. U tom pravcu, upoznao je sa aktuelnim procesom unutarpartijske reforme, sa posebnim akcentom na neposredne izbore za rukovodstvo partije, koji je DPS sproveo po prvi put u Crnoj Gori, potvrđujući na taj način demokratsku zrelost partije i članstva, ali i uspostavljajući novi standard na političkoj sceni.
Predsjednik DPS-a se osvrnuo i na okolnosti koje trenutno karakterišu unutrašnji, regionalni i međunarodni politički kontekst, u okviru čega je prepoznatljiv snažan uticaj pro-ruskih struktura, i u tom pravcu izrazio zabrinutost kada je u pitanju evropska perspektiva Crne Gore i regiona. Živković je ocjenio da posebno zabrinjava ideološka podjeljenost aktera parlamentarne većine u Crnoj Gori, što može ugroziti strateške ciljeve države i njen evropski put.

Direktorka Regionalne kancelarije FES-a za Crnu Goru i Srbiju, Kirsten Šonefeld je pozdravila uspješno sprovođenje neposrednih unutarpartisjkih izbora i čestitala Danijelu Živkoviću izbor na funkciju predsjednika DPS-a. Takođe, istakla je da FES prepoznaje značajan doprinos Demokratske partije socijalista kada je u pitanju proces evropskih integracija, i izrazila slaganje u ocjeni da djelovanje pojedinih aktera vladajuće strukture izaziva zabrinutost za proces EU integracija, zbog čega je potrebno sa pažnjom pratiti situaciju i dalje korake u ispunjavanju obaveza iz EU agende.

Generalni sekretar DPS-a Aleksandar Bogdanović je ukazujući na značaj saradnje sa FES-om istakao da ekspertske organizacije pružaju podršku u donošenju i realizaciji strateških odluka, te da je DPS stavila poseban akcenat na saradnju ovog tipa, imajući u vidu da kroz takav angažman partija može širiti svoj uticaj prema biračima, ali i na međunarodnom nivou.

Demokratska partija socijalista Crne Gore

Zakažite sastanak

Odaberite člana naše stranke sa kojim biste željeli da razgovarate i izaberite datume koji vam odgovaraju.

Naš tim će vas kontaktirati u najkraćem roku.

Postanite naš član