Zašto se gradska vlast poigrava sa Praznikom mimoze?

Poštovani građani,

Gostovanje karavana Mimoze u Jagodini pretvorilo se u političku agitovku bez presedana. Domaćin Dragan Marković Palma beskrupulozno je uzeo učešće u preidizbornoj kampanji u Crnoj Gori, tetošeći delegaciju Herceg Novog i obećavajući im podršku na predstojećim predsjedničkim izborima. Ako je to bila svrha dolaska karavana Mimoze u Jagodinu, onda su u ozbiljnom problemu i mimoza, i svi građani Herceg Novog. Dragan Marković Palma nije u problemu. Može mu se što hoće u njegovoj kući, pa i da bude nekulturan i nepristojan. 

Na Palmine instrukcije kako organizovati život, turizam i kulturu u Herceg Novom već smo navikli. Ali na servilno ponašanje novskih gradskih otaca, zaista se teško navići.Praznik Mimoze ulazi u finale proizvoljnosti i nestručnosti koje će, sva je prilika, imati ne tako malu cijenu. Na čelu Koordinacionog odbora za pripremu Praznika mimoze umjesto Stevana Koprivice, koji je kao kadar DPS-a uspješno rukovodio Herceg Fest-om, nalazi se Ana Zambelić Pištalo. Koordinacioni odbor je utvrdio plan i program koji se, makar u početku, umnogome oslanjao na prethodni. Međutim, iz dana u dan, od uvtrđenog i dogovorenog plana odstupa se sve više.Završni koncert Željka Joksimovića naprasno i proizvoljno zamijenjen je koncertom grupe Van Gog. 

Pretpostavljam da će se Pištalo braniti namjerom da se uštedi u budžetu. Ali, otkazivanje koncerta uglednih umjetnika, i to u posljednji čas, ima veću štetu od uštede. To samo pokazuje koliko je Koordinacioni odbor svoja zaduženja shvatio površno. U goste nam neće doći ni kultna beogradska “Skadarija” koja je prošle godine imala izuzetan prijem kod građana i gostiju Heceg Novog. Dani Beograda odvijaće se bez boemske kafane “Tri šešira”. Vjerovatno će neki lokalni ugostitelj pokušati da fingira Skadarliju, a Pištalo da se pohvali novom uštedom u budžetu. 

Ulične svečanosti biće bez performera čije su slike sada na plakatima po gradu i čiji su nastupi prošlih godina bili atrakcija na regionalnim televizijskim mrežama. I pored velikog interesovanja ostaćemo ove godine i bez jednog maskenbala. Planom su bila predviđena tri, ali koga više briga za plan. Podsjetiću vas da smo maskenbale nakon mnogo godina uspjeli izbaciti iz getoa zabave za odabrane i privilegovane, i otvorili ih za sve Novljane i za sve naše goste.”Dani Italije”, predvidjeni programom, zamijenjeni su “Danima Grčke”. Dobrodošli su nam prijatelji iz Grčke. Naravno, biće nam dragi gosti i imaće šta da pokažu, ali činjenica je da su “uskočili” u posljednjem momentu. Ne ulazeći u razloge zbog čega dolazi do odstupanja od utvrđenog programa, ni u kompetentnost odgovornih, vidna je površnost i neodgovornost u pripremama i, najblaže rečeno, smušenost u realizaciji. Da li takvo ponašanje zaslužuju građani Herceg Novog? 

Da li je to odgovoran odnos nove lokalne vlasti? Praznik Mimoze je na neki način lična karta Herceg Novog. Ovakvo bagatelisanje manifestacije koja traje 49 godina govori o suštinskoj nebrizi i neznavenosti odgovornih. Dodamo li svemu i organizacione upade TO Herceg Novi koja se ponaša kao “slon u staklarskoj radnji”, kao i njihovu kampanju koja je predmet viceva na društevim mrežama, moramo se zabrinuti ne samo za Praznik mimoze, nego i za kompletnu sliku našeg grada, i svega onoga što je poruka koju šaljemo svijetu oko nas. A od te poruke koju pošaljemo živi veliki broj naših sugrađana. Zato vas pozivam da se udružimo svi zajedno i pokušamo da spasimo što se spasti može. 

Dobar primjer daju doktorka Rajević i njen tim iz Instituta “Dr Simo MIlošević”. Ne treba da budemo podanici bilo kog grada ili gradske vlasti iz regiona, već dobri i srdačni domaćini spremni da ugoste sve koji dođu. Zato, pokušajmo svi zajedno da izvučemo ovogodišnju manifestaciju kako bi makar dio programa bio realizovan kako valja.

Slobodan Radović Krušo
Predsjednik OO DPS Herceg Novi

Zakažite sastanak

Odaberite člana naše stranke sa kojim biste željeli da razgovarate i izaberite datume koji vam odgovaraju.

Naš tim će vas kontaktirati u najkraćem roku.

Postanite naš član