Vuković: Predśednik je institucija koja brani dignitet i identitet savremene Crne Gore

Dok partije, stvorene na ideji crnogorskog identiteta, izbjegavaju priču o njemu, udružujući se sa njegovim najvećim negatorima, Demokratska partija socijalista sve vrijeme stvara „sklonište za suštinu identiteta“, svojom istančanom politikom sapripadanja osnovnim vrijednostima koje je crnogorsko društvo uspostavljalo u istoriji i  obnavljalo ili rađalo u sadašnjosti. Ko pod krinkom građanske orijentacije trguje državnošću i nacionalnošću, taj će svojim rukama brojati bezbrojne političke poraze u sadašnjoj Crnoj Gori koja je prije 12 godina izabrala svoj put sa koga je ne mogu i ne smiju gurnuti političari bez vizije i državnici bez umijeća da se drže osnovnih paradigmi svoje politike.

U uslovima u kojima je klevetanje svoje države conditio sine qua non naših političkih oponenata, a ponašanje u parlamentu primjer nečuvenog podmetanja ljudima, funkcija predśednika se usložnjava, jer će, uz ustavna određenja, imati zahtjevnu ulogu premošćivanja institucionalnih pukotina koje su evidentne, ali i pomiriteljsku ulogu, kako bi Crnu Goru učinio državom u kojoj se “rado i radosno živi”. Izbor za predśednika Crne Gore biće izbor između populističkog politikantstva i državničke politike, između nacionalističkih zastranjivanja i postvarivanja ideje građanske države. U Đukanoviću je oličen kontinuitet crnogorske istorije i sposobnost da se iz nje crpu najbolje mogućnosti političke budućnosti države. Očekujem horsku, iako neupjevanu, jer za to treba talenat, senzacionalističku tračomaniju usmjerenu na našega kandidata.

Ona je već počela, stiže nam iz egipatske URA-e. Ako naši politički protivnici u našem kandidatu vide faraona i prije roka ga mumificiraju, preporučujem im da tri puta kažu „ura“ prije nego što sami završe u političkom sarkofagu pripravljenom za drugoga. Predśednički kandidat opozicije morao bi biti originalniji u karakterisanju našega kandidata. Oni koji su kandidovali gospodina Bojanića nikada nijesu uspjeli da prevaziđu politiku svoga političkog tvorca, koga je Đukanović nazvao prevaziđenim prije 20-ak godina. Što god u narednim danima govorili i pisali naši politički drugomišljenici, udružena opozicija na neupitno gubitničkoj poziciji “mi ili on”, njihova je legitimacija i vid političke borbe. Vidno je sporno kad pojedini mediji, pod pritiskom svoje prejake slabosti, eksplodiraju u paramparčad politikanstva. I u zloj namjeri treba imati stila. U eri slike, zakon estetike podliježe zakonu etike. Nemoralno je i neukusno kandidata koga za četiri dana potpisom podrži 60 000 građanki i građana Crne Gore promovisati fotografijama nastalim u iskrivljenom pogledu naopakoga medijskog oka. Stilski je debakl postati majstor za medijski spektakl. Ubijeđena sam da će mudrost građana i građanki Crne Gore i pri ovom izboru biti odlučujuća. Oni su tiho i stalno podržavali ono što su bučno i stalno urušavali protivnici naše politike, odbranu vitalnih crnogorskih vrijednosti. Ne, funkcija predśednika u ovakvoj Crnoj Gori nije protokolarna. Naprotiv, ona je mjesto na kome će se braniti ukupni dignitet i identitet savremene Crne Gore.

Utemeljen u crnogorskoj državnosti obnovljenoj 21. maja 2006. godine, osmišljavan jezičkim i kulturnim osobenostima, snažen saživljavanjem sa najvećim vrijednostima u našem istorijskom razvitku (sloboda, antifašizam), evropski prepoznatljiv po kulturi suživota i trpeljivosti, a svjetski vrednovan kroz proglašenje Crne Gore prvom ekološkom državom, sa mogućnošću da postane “cvjetna bašta Evrope”, crnogorski identitet ima nezaustavljiv razvojni put. Njegovom očuvanju i planiranju moramo se posvetiti u mjeri u kojoj od toga zavisi očuvanje naše države. A ta mjera ima oznaku stalnosti. Crnogorska mladost, za razliku od one mladosti koja je prije 100 godina ugušila srce svojoj državi, ovoga puta mora biti srce Crne Gore, kojim će ona zdravo i vječno živjeti.
 
Aleksandra Vuković, poslanica DPS-a u Skupštini Crne Gore 

Zakažite sastanak

Odaberite člana naše stranke sa kojim biste željeli da razgovarate i izaberite datume koji vam odgovaraju.

Naš tim će vas kontaktirati u najkraćem roku.

Postanite naš član