Vuković Kuč: Intervju iz zatvora sa pritvorenim Kneževićem kompromituje tužilaštvo i sud, Raonić zloupotrijebio Javni servis

Intervju iz Spuža sa pritvorenikom Duškom Kneževićem emitovan na Javnom servisu, predstavlja ozbiljno kršenje Zakona o krivičnom postupku, tešku zloupotrebu Javnog servisa i još jedan u nizu incidenata koji ozbiljno kompromituje rad pravosudnih organa, prije svega tužilaštva i nadležnog suda.

Čelnik RTCG-a, koji vodi bitku sa pravosuđem Crne Gore i ruga se vladavini prava, prkoseći sudskim presudama kojim se utvrđuje njegov nezakonit izbor za generalnog direktora, pored brojnih skandala koje je putem javnoga servisa priredio građanima Crne Gore, odlučio se na radikalan korak ka rušenju smisla televizije države Crne Gore, bez straha i dileme je svodeći na rijalitizovanu žutu žurnalistiku. Iznajmio je Javni servis za ličnu promociju “žutoga dječaka” sa potjernice, spuškog zatvorenika bez plave torbe, direktno ušavši u zonu krivične odgovornosti.

Naime, samo po odobrenju sudije za istragu (u kasnijoj fazi krivičnog postupka predsjednika sudskog vijeća) državni tužilac, a izuzetno i policija, i to kada joj to povjeri državni tužilac (ne i druga lica) može “prikupljati obavještenja” od lica koja se nalaze u pritvoru, ako je to potrebno “radi otkrivanja ili razjašnjavanja drugih krivičnih djela i učinilaca”, kako to propisuje čl. 260. st. 1 ZKP-a, dok je st. 2. istog člana propisano da sudija za istragu, odnosno predsjednik vijeća, prisustvuju pomenutom ,,prikupljanju obavještenja”, a oni ujedno i određuju vrijeme kada će se to obaviti.

Crnogorska javnost mora znati ko je ovo kršenje svih zakonskih prepreka i medijskih standarda dozvolio. Koji tužilac ili sudija stoji iza ove javne bruke koja bi u svakoj normalnoj državi bila afera prvoga reda? Koji dio pravosudnog sistema Crne Gore se drznuo da građanima priredi ovu lakrdiju, rugajući se zakonima i Ustavu Crne Gore?

Koji tužilac ili sudija je jednoga pritvorenika izdvojio u odnosu na druge, privilegujući ga i omogućivši mu da se obrati javnosti kao slobodni građanin? Zar to smiju sebi dozvoliti pravosudni organi Crne Gore koji su nam jasno poručili da postoje ekskluzivni i povlašteni pritvorenici i oni drugi?

Raonićev mandat nezakonitog generalnog direktora RTCG-a ostaće upamćen po tome što je ovaj nacionalni javni emiter postao pandan Informera, direktno se konektujući na frekvenciju Pink i Happy televizije, preuzimajući njihovu uređivačku politiku i senzacionalistički stil.

Lice koje se nalazi u pritvoru nije se pojavilo ni na svojoj televiziji, ali na Raonićevoj privatnoj televiziji zvanoj RTCG, u kojoj su glavni urednici DF i PES, odigrala se do sada neviđena medijska blasfemija u kojoj je pritvorenik govorio o pomorandži kojom započinje jutro i o trbušnjacima koje radi na šte srca.

Na ovaj način nije samo obrukan javni servis građana Crne Gore nego je otvorena Pandorina kutija koju više niko ne može zatvoriti. Od sada svi pritvorenici u Spužu imaju pravo da se pojave na RTCG-u i iznesu svoju priču, svi, bez izuzetka, jer se ne smije uvesti praksa da su svi pritvorenici jednaki samo su neki jednakiji od drugih. Naviknut da živi u državi u kojoj su zakoni i sudovi mrtvo slovo na papiru, kao i na okolnost da se protivzakonitost i bezakonje isplate, Raonić nastavlja seriju difamiranja najvažnije medijske kuće u Crnoj Gori koja je pod njegovim upravljanjem postala ruglo.

Aleksandra Vuković Kuč, potpredsjednica DPS-a i poslanica u Skupštini Crne Gore

Zakažite sastanak

Odaberite člana naše stranke sa kojim biste željeli da razgovarate i izaberite datume koji vam odgovaraju.

Naš tim će vas kontaktirati u najkraćem roku.

Postanite naš član