Tičić: Izabrati potpredsjednike Opštine Budva i izbjeći scenario blokade grada, u kojoj će oko hiljadu zaposlenih ostati bez plate

Pozivamo kolege iz Demokratskog fronta da odustanu od ideje zloupotrebe građana Budve za pritisak na nadležne državne organe i da do petka izaberemo potpredsjednike Opštine, što je uslov da se izbjegne scenario blokade grada, u kojoj će oko hiljadu zaposlenih ostati bez plate.

Već smo upozorili da je jedno od najracionalnijih rješenja u nastalim okolnostima, imenovanje potpredsjednika koji bi vršili poslove predsjednika Opštine propisane Zakonom o lokalnoj samoupravi i Statutom Opštine Budva. Postoji i jasan pravni osnov kako bi se nastala situacija prevazišla, jer predsjednik Opštine Božović posredstvom advokata može potpisati rješenja o imenovanju jednog ili dva potpredsjednika na koje će lokalni parlament u hitnom postupku dati saglasnost.

Argumentacija lokalnog DF-a da će zbog hapšenja Božovića stati grad i funkcionisanje Opštine Budva, nije utemeljena. Ovdje je riječ o tome da li Demokratski front želi da Budva bude u blokadi ili ne.

Još jednom podsjećamo da, imajući u vidu da je praktično već počela ljetnja turistička sezona, aktuelni predsjednik Opštine ima na raspolaganju mogućnost da imenuje potpredsjednike ili podnese ostavku kako bi se stvorio pravni osnov za imenovanje novog predsjednika Opštine, čime se situacija rješava i zaposleni u tom slučaju ne treba da brinu da li će dobiti platu.

Usvajanje peticije poput one koju je nedavno usvojila Skupština Budve, nije najbolji put, iz razloga što je podjela vlasti definisana Ustavom na zakonodavnu, izvršnu i sudsku, pa se takve i slične aktivnosti mogu tumačiti kao neka vrsta pritiska na tužilaštvo. Institucije sistema treba da rade svoj posao, a funkcionisanje Opštine Budva može i mora biti nastavljeno u okvirima Statuta i zakona.

Zato, uvažavajući činjenicu da se protiv Božovića vodi proces pred sudom, ali i poštujući prezumpciju nevinosti, što prije svi shvate da život ide dalje, i da se moraju stvoriti uslovi da opština funkcioniše, biće i bolje za sve. Nema sumnje da su optužbe protiv protiv predsjednika Opštine Budva poljulale legitimitet lokalne vlasti, međutim, već smo kazali, pametnije je da o organizaciji vanrednih lokalnih izbora razgovaramo nakon završetka ljetnje turističke sezone, od koje većina naših sugrađana živi.

Milan Tičić, predsjednik Opštinskog odbora DPS Budva

Zakažite sastanak

Odaberite člana naše stranke sa kojim biste željeli da razgovarate i izaberite datume koji vam odgovaraju.

Naš tim će vas kontaktirati u najkraćem roku.

Postanite naš član