Šturanović: Najgore rangiranje UCG – rezultat rada resora prosvjete odlazeće Vlade

Nakon što je 2019. godine Univerzitet Crne Gore, prema Webometrics-ovoj listi najboljih svjetskih univerziteta, rangiran na 2135. mjestu, koje je predstavljalo najbolje ostvarenu poziciju do tada, 2020. godine na istoj je listi uslijedio “skok” za još 236 mjesta, čineći UCG 1899. od preko 30.000 svjetskih univerziteta. Na taj način UCG dobio je još jednu potvrdu sve veće međunarodne prepoznatljivosti i ugleda koje ima u svjetskoj akademskoj zajednici.

Prema posljednjoj objavljenoj listi Webometrics-a, iz januara 2022. godine, UCG je ostvario najgoru poziciju u prethodne 2 godine. Nije koincidencija što je ovako slaba pozicija UCG-a nastupila upravo za vrijeme trajanja mandata odlazeće Vlade. Glavni program njihovog rada – politički revanšizam, nije zaobišao ni obrazovne ustanove. Odlazeća ministarka, prof. Bratić, mandat je započela smjenom dotadašnjih i imenovanjem novih članova Upravnog odbora UCG, za koje je jedini kriterijum izbora bio partijska aktivnost u onim političkim subjektima koji Crnoj Gori ne žele dobro. Njihovim stupanjem na dužnost, krenuo je, između ostalog, i krah obrazovnog sistema.

Kao student, osjećam razočarenje i uviđam da ovakva politika ohrabruje mlade da, umjesto da svoje znanje unaprjeđuju u svojoj državi, bolje sjutra traže u državama okruženja, a nerijetko i dalje. Sve veće nezadovoljstvo koje se osjeća na univerzitetskim hodnicima ne smije proći nezapaženo. Zbog toga se nadam da će u vremenu koje je pred nama, umjesto partijske knjižice, preporuka za rad u krovnoj obrazovnoj instituciji u zemlji biti kvalitet nečijeg rada i lične kompetencije. Do tada, brojimo sitno.

Maša Šturanović, članica GO Savjeta mladih DPS Crne Gore i sekretarka Savjeta mladih DPS Glavnog grada

Zakažite sastanak

Odaberite člana naše stranke sa kojim biste željeli da razgovarate i izaberite datume koji vam odgovaraju.

Naš tim će vas kontaktirati u najkraćem roku.

Postanite naš član