SM DPS Nikšić: Branimo i čuvamo našu najveću svetinju – savremenu i građansku Crnu Goru

Savjet mladih DPS-a Nikšić uopšte nije iznenađen reakcijom Bratstva pravoslavne omladine Svetog Vasilija Ostroškog, na jučerašnji naš odlazak u crkvu.

Jasno je nama šta ih je toliko taklo da reaguju putem saopštenja i konstatuju da je taj odlazak  uprkos nečemu. Uprkos, kako rekoše  šovinističim izjavama.

A šovinističke izjave, nacionalistički pokliči, izlivi mržnje prema Crnoj Gori, uvrede i ratne pjesme mogu se čuti na nečijim drugo skupovima i protestnim litijama  od crkvenih velikodostojnika SPC i onih koji ih slijede.

Mi šaljemo poruke mira i ljubavi i na taj način branimo i čuvamo našu najveću svetinju – savremenu, građansku Crnu Goru. 

A za vas znamo da djelujete u skladu sa Zakonom o crkvama i verskim zajednicama Republike Srbije, u kojem piše da đe god djelujete imate obavezu da oblikujete, očuvate i razvijate identitet srpskog naroda.

Mi u te kalupe, kao vi, nećemo. Nas nećete oblikovati tako, da u svojoj radimo za interese druge zemlje. 

Mi nijesmo glinene figure kojima ćete mijenjati oblik. Mi smo ljudi sazdani od ovog crnogorskog krša, koji se ne da tako lako oblikovati.

Mi smo slobodni ljudi, sa čvrstim stavovima, nepokolebljivom vjerom u svoju državu, utemeljenu na građanskim pravima i slobodama, na multikonfesionalnom i multietničkom skladu.

Nama lažna predstavljanja ne pristaju. Ali se postavlja pitanje zašto se neko mora legitimisati i predstavljati da bi ušao u crkvu. Na to pitanje vi dajte odgovor. 

Mi smo građani Crne Gore i Nikšića, koji su ušli u sakralni objekat na teritoriji našeg grada i države. Znači crnogorski.

U objekat koji su gradili naši preci. Mi smo ti koji su odrasli pored tog manastira, prve korake učili na njegovim stepenicama.

Zato niko nema pravo da nas legitimiše. Ali vi to činite i to je poenta priče i to je poenta Zakona o slobodi vjeroispovijesti.

Da i nama Crnogorcima omogući slobodno korišćenje sakralnih objekata i da objekti na teritoriji naše zemlje pripadaju Crnoj Gori i svim njenim građanima.

Zato ćemo se dostojanstveno boriti za pravo svih građana Crne Gore i promovisaćemo sve vrijednosti inkorporirane u Zakon o slobodi vjeroispovijesti.

Mi ne otimamo i ne širimo mržnju, čuvamo ono što pripada Crnoj Gori i svim njenim građanima.

Zato naše poruke čujte još jednom.

Savjet mladih DPS Nikšić 

Zakažite sastanak

Odaberite člana naše stranke sa kojim biste željeli da razgovarate i izaberite datume koji vam odgovaraju.

Naš tim će vas kontaktirati u najkraćem roku.

Postanite naš član