Škrelja: Vlada na putu da uništi dugo i brižljivo građen međunarodni ugled Crne Gore

Način vođenja spoljne politike Vlade, odražava amaterizam, diletantizam i kontinuirani pokušaj obmanjivanja inostranih partnera. Očigledno je da njeni predstavnici doživljavaju neozbiljno  međunarodnu zajednicu i pokušavaju dvoličnost u diplomatiji da instaliraju kao glavni princip funkcionisanja, plasirajući dijametralno suprotne stavove, zavisno od toga ko im je sagovornik i kome je poruka namijenjena.

Očigledan primjer za to jeste odnos prema NR Kini. Dok Abazović po međunarodnim adresama apeluje na EU da nas spasu od kineskog uticaja, ministar finansija Spajić koji dan kasnije, ambasadoru Kine govori o jačanju odnosa Crne Gore i njegove zemlje?! Isti taj ministar je, uoči susreta sa kineskim ambasadorom i tvitova na kineskom, “Financial Times” ispričao sasvim drugu priču. Diplomatski amaterizam naših vlasti dodatno je naglašen reakcijama koje su dobili od Evropske unije. A efekti te strategije očitali su se istorijskim padom vrijednosti crnogorskih obveznica. Sve upućuje da je osmišljena taktika bila usmjerena na izbjegavanja plaćanja rate za kredit koji je uložen u infrastrukturni projekat vijeka, iako je ova Vlada, „tajno i organizovano“ zadužila građane 750 miliona eura, uz pravdanje da će ta sredstva biti korišćena za otplatu dugova.

Ukoliko Vladi nije cilj da sasvim uništi međunarodnu reputaciju Crne Gore, ona bi svoj populizam i strategiju obmane morala da izbjegava u međunarodnim odnosima. U suprotnom, smatraćemo da to sve namjerno radi kako bi, dugo i brižljivo građen internacionalni ugled naše države, survali u ponor.

Luiđ Škrelja, poslanik DPS-a u Skupštini Crne Gore

Zakažite sastanak

Odaberite člana naše stranke sa kojim biste željeli da razgovarate i izaberite datume koji vam odgovaraju.

Naš tim će vas kontaktirati u najkraćem roku.

Postanite naš član