Škrelja: U stvaranju privida funkcionalnosti Ustavnog suda nećemo učestvovati, spremni za dijalog i konsenzus

Na današnjoj sjednici Ustavnog odbora razmatrana je tačka dnevnog reda vezana za pokretanje procedure od strane neustavne većine kako bi se utvrdilo da li je predsjednik Crne Gore prekršio Ustav.

Raspravu su obilježile nestručne,neznavene i karikaturalne kvalifikacije i ocjene o predmetnoj raspravi, a najveći paradoks jeste činjenica da sada svim silama navodno brane Ustav “oni” koji ga nikada nijesu priznali kao svoj i koji su se prema njemu ponašali necivilizacijski, bacali ga, cijepali i gazili.

Ipak, licemjerje koje je danas iskazano nije nas iznenadilo, i naravno da niko nije ni očekivao drugačiji pristup ovoj dirigovanoj, i na drugim mjestima kreiranoj teatralnoj inicijativi.

Ipak, zbog javnosti, moramo odreagovati i na količinu iznesenih paušalnih ocjena i neistina o navodnom ponašanju DPS-a na dosadašnjim oktivnostima na ovom Ustavnom odboru. Neistina je, dakle da nijesmo glasali za sudije Ustavnog suda već smo uvijek pokazali stav i aktivno učestvovali u pokušaju da putem dijaloga sa uvaženim kandidatima zajednički dolazimo do dobrih i kvalitetnih rješenja. Pričati o DPS-u, a sjedjeti u društvu poslanice Zoronjić, koja je na glasanju bila uzdržana 18 puta, ukazuje nedvosmisleno o kakvom licemjerju se radi.

Nerazumljiv je takođe, kao i pravno i parlamentarno neutemeljen zahtjev i uslov da se izabere makar jedan sudija Ustavnog suda. Za punu funkcionalnost Ustavnog suda neophodan je izbor svih 4 nedostajuće sudije. Demokratska partija socijalista je spremna da uzme učešće u procesu koji bi bio inkluzivan i koji bi podrazumijevao djelotvoran dijalog kako bi se uz konsenzus došlo do rješenja koja će značiti popunu Ustavnog suda i njegovo dalje funkcionisanje. U pokušajima stvaranja privida kako imamo Ustavni sud – iako on suštinski ne funkcioniše, nećemo učestvovati.

Luiđ Škrelja, poslanik DPS-a u Skupštini Crne Gore

Zakažite sastanak

Odaberite člana naše stranke sa kojim biste željeli da razgovarate i izaberite datume koji vam odgovaraju.

Naš tim će vas kontaktirati u najkraćem roku.

Postanite naš član