Škrelja: Sudije Ustavnog suda se biraju dogovorom a ne ucjenom, blokirate ga mjesecima u strahu od izbora

Za izbor sudija Ustavnog suda Ustav predviđa kvalifikovanu većinu, 2/3 poslanika u prvom krugu ili 3/5 u drugom. Ovako širok konsenzus propisan je zbog činjenice da je ovaj sud najviše sudsko tijelo i posljednja sudska instanca u pravosudnom sistemu naše države.

„Igrice“ političkih stranaka koje su prije dvije godine, došle na vlast, sa procesom izbora sudija Ustavnog suda traju već mjesecima. Ovih dana, oni su navodno zabrinuti za deblokadu Ustavnog suda, koji su namjerno držali u blokadi mjesecima?!

Da su “oslobodioci” ovako brinuli o interesima države, institucija i deblokadi pravosudnog sistema u julu mjesecu, odavno bismo mogli da imamo kompletiran i Sudski savjet i Ustavni sud. Takođe, sigurno da bismo danas imali završene parlamentarne izbore kao i funkcionalnu novu vlast.

Međutim postojali su drugi prioriteti. Neophodno je bilo sačuvati vještački legitimitet Vladi Dritana Abazovića, koji je združenim akcijama sa DF, odigrao nekoliko duplih pasova, fudbalskim žargonom rečeno. I danas isti ti pozivaju na ozbiljnost i odgovornost?! Da nije bilo vaših ucjena i igara, danas bi Ustavni sud, uz potpuni konsenzus makar 3/5 poslanika, bio izabran. Ali, preče je bilo držati ovu instituciju u blokadi kao koncesiju da se ne dogode novi izbori, koji bi neke partije iz vlasti sveli na marginu političkog djelovanja. Tada ste eliminisali neka od najpoznatijih imena sudske profesije. Cilj „igrice“ je bio blokirati Ustavni sud, ali ste na taj način raskrinkali i lažni argument Abazovića kojim je mahao pred domaćom i međunarodnom javnošću, pravdajući neustavno potpisivanje takozvanog Temeljnog ugovora sa SPC, obezbjeđivanjem učešća DF u kvalifikovanoj većini, što se nikad nije desilo, niti je ikad trebalo da se desi.

Umjesto da prekinu sa igrarijama kako bismo uz dogovor došli do sudija Ustavnog suda, oni nastavljaju sa manipulacijama. Po dobro oprobanom modelu saopštavaju kako su dogovorili kandidate koji su potpuno nepristrasni i koje bi trebalo svako da podrži. Postavlja se pitanje kako su odjednom evoluirali do ovog stepena u spoznaji profesionalnosti kandidata, pošto su isti ti kandidati bili i na prethodnom javnom pozivu, pa ih većina tad nije podržala. Očigledan manevar, kako bi se optužili oni koji ne glasaju za “nepristrasne” kandidate, da su kočničari EU puta.

Gospodo, koprivice, abazovići, mandići i svi koji pokušavate svoju „demokratsku“ širinu da pokažete tako što namećete svoju volju ispred volje birača koju predstavlja 40 poslanika – sudije Ustavnog suda se biraju širokim konsenzusom a ne ucjenom! Ne ulazimo u kvalitet kandidata, već način na koji su izabrani – ultimatumom a ne dogovorom. I zato je jedini put da odblokiramo ovu instituciju, dijalog svih stranaka, koji će uvažiti stavove predstavnika skoro polovine birača u Crnoj Gori. Dakle, gašenje vaše „igrice“, vraćanje procesa na početak: dijalogom do rješenja, na korist svih građana Crne Gore i snaženja stubova sudske vlasti u našoj državi. To se zove stvaranje širokog konsenzusa, a sve ostalo je pritisak i ucjena, na štetu demokratskih principa i korist onih zlonamjernih koji žele da Crna Gora bude zemlja bezakonja.

Luiđ Škrelja, poslanik DPS-a u Skupštini Crne Gore

Zakažite sastanak

Odaberite člana naše stranke sa kojim biste željeli da razgovarate i izaberite datume koji vam odgovaraju.

Naš tim će vas kontaktirati u najkraćem roku.

Postanite naš član