Šćepanović: Odluka Suda u Strazburu dokaz da se zakon osporava politički a ne pravno

Odluka Evropskog suda za ljudska prava u Strazburu da odbije zahtjev za zabranu sprovođenja Zakona o slobodi vjeroispovijesti i pravnog položaja vjerskih zajednica podnešenog od strane beogradskih advokata dokaz je da, i neutralni pravni arbitri, potvrđuju kako ne postoje pravni razlozi da se primjena zakona opstruira i odgodi, tako da je ovo još jedna potvrda da iza osporavanja ovog zakona stoji politika a ne pravo.

Zakon, koji se neargumentovano pokušava osporiti, temeljno je pripreman 4 godine i usaglašen sa evropskom pravnom regulativom i preporukama Venecijanske komisije, kao vrhovnim pravnim autoritetom. U poređenju sa zakonima koju regulišu ovu oblast u zemljama regiona, ovo je jedno od najliberalnijih rješenja koje daje pravni okvir ovoj važnoj oblasti, te stoga čudi otpor Mitropolije prema Zakonu, posebno imajući u vidu da je SPC svoj status u drugim zemljama rješavala u skladu sa upravo pomenutim zakonima.

Iz svega navedenog jasno je dakle, da sa aspekta prava Zakon nije sporan, već problem leži u činjenici da Mitropolija želi da zadrži položaj u kojem ne podliježe pravnim propisima države Crne Gore i više se bavi politikom nego vjerskim pozivom. Zbog toga, još jednom pozivamo građane da ne nasijedaju na manipulacije već prozru prave namjere protesta koje organizuje Mitropolija sa opozicionim političkim partijama.

Marta Šćepanović, poslanica DPS-a u Skupštini Crne Gore

Zakažite sastanak

Odaberite člana naše stranke sa kojim biste željeli da razgovarate i izaberite datume koji vam odgovaraju.

Naš tim će vas kontaktirati u najkraćem roku.

Postanite naš član