Savković-Vukčević: Skrnavljenje groba Arsenija Plamenca nastavak anticrnogorskog strateškog djelovanja

Skrnavljenje groba crnogorskoga mitropolita Arsenija Plamenca nastavak je anticrnogorskog strateškog djelovanja. Već i kratko poređenje ovoga sa nekim od prethodnih sličnih događaja jasno osvjetljava tradiciju ponižavanja crnogorskih svetinja.

Jovan Plamenac raskopao je grob mitropolita kako bi našao episkopske simbole – mitru i panagiju i uredio ga. Obrazloženja koja je dao o namjeri da se pobrine za bolji izgled groba, način “istraživanja”, te ideološki profil Jovana Plamenca, podsjećaju na metod rada sveštenika Cetinjskog manastira Komljenovića, koji je 1986. rušio sarkofage knjaza Danila i Velikoga vojvode Mirka, preturajući kosti i izbacujući predmete. Reagovali su tada crnogorski intelektualci, komisija je bila na terenu, Komljenović je osuđen, a Srpska crkva pravdala se da se kroz nedjelo jednog sveštenika ne može suditi crkvi.  Zašto je, međutim, Komljenovića dovela u Cetinjski manastir, iako je prethodno kažnjavan za razaranje grobova boraca NOR-a i promociju četništva, nije rečeno.

Koliko je neprocjenljivih dokaza crnogorske posebnosti nestalo iz riznica naših manastira i crkava – ne zna se. Samo 1983. odnijeto je 17 panagija crnogorskih mitropolita.

Brojni crnogorski stvaraoci u nauci, kulturi, politici, medijima, decenijama su ukazivali na kontinuitet posrbljavanja, ulogu Srpske pravoslavne crkve i krivotvorenja crnogorskih svetinja u sredstvo velikosrpske političke borbe protiv nas. Vrijeme je da ih čujemo i svetinjama vratimo mir.

Nela Savković-Vukčević, kandidatkinja za poslanicu liste „Odlučno za Crnu Goru! DPS – Milo Đukanović“ 

Zakažite sastanak

Odaberite člana naše stranke sa kojim biste željeli da razgovarate i izaberite datume koji vam odgovaraju.

Naš tim će vas kontaktirati u najkraćem roku.

Postanite naš član