Savković Vukčević: Jovan Plamenac tipičan primjer antisveštenika

Još je svetim kanonima Prvog vaseljenskog sabora zabranjeno rukopolagati za sveštenike, “osobe koje nijesu dovoljno izučene i ispitane”. Kanoni Istočno-pravoslavne crkve nalažu kliricima da se isključivo posvete crkvenim poslovima, i samo time da se bave; a izričito zabranjuju kliricima da se miješaju u ikakve svjetovne poslove (Apostolska pravila 6, 81, 83).

Tipičan primjer antisveštenika je – Jovan Plamenac, koga predstavljaju kao protojereja Srpske pravoslavne crkve iz Bara. Lišen ikakve redovne bogoslovske spreme, ovaj student astronomije u pokušaju i nekadašnji ratnohuškački novinar, kad je u svemu propao rukopoložen je za sveštenika SPC u svojoj 53. godini! Osobe bez završene bogoslovije zakonski se nijesu mogle rukopolagati za sveštenike ni u autokefalnoj Crkvi Kraljevine Crne Gore. Kako na bogoslovske teme nema što smisleno da kaže, Plamenac se opet oglasio paskvilom objavljenoj na srpskom šovinističkom portalu – sada u ulozi nalik kafanskom mudracu agituje za opoziciju.

Tvrdi da je „unijet virus koji je vrijedne domaćine ugnjilio u parazite”, pominje „pedersku ideologiju”, ima zapažanja o „septičkoj jami globalističke ideologije do guše”, a osobe, koje ne imenuje “javno priznaju da su se uneredili”. Između ostalog, njemu se „javilo” i da je Crna Gora „spoj razuđene obale sa pješčanim plažama i vrletnih planina, mediteranske i kontinentalne klime”, pa se „u vazduhu osjeća da se približila promjena vlasti u Crnoj Gori”! Otkriva da „DPS odavno ne pobjeđuje na izborima”, ali će, piše, „opozija ubjedljivo pobijediti na predstojećim izborima”! Plamenac se i ranije oglašavao uvredljivo i anticrkveno, za šta je od SPC nagrađen platom i drugim primanjima.

Njegov primjer, nažalost, samo potvrđuje da među sveštenstvom SPC u Crnoj Gori barjače i osobe bez ikakve bogoslovske spreme, makar sa redovno završenom bogoslovijom (srednjom vjerskom školom) – a da im je mantija pokriće za aktivnosti nespojive sa soteriološkom misijom Hristove crkve.  

Nela Savković Vukčević, kandidatkinja sa poslaničke liste “Odlučno za Crnu Goru – DPS Milo Đukanović” 

Zakažite sastanak

Odaberite člana naše stranke sa kojim biste željeli da razgovarate i izaberite datume koji vam odgovaraju.

Naš tim će vas kontaktirati u najkraćem roku.

Postanite naš član