Savković Vukčević: Hitno uspostavljanje Ministarstva kulture jedini spas za stvaralaštvo koje odumire

Imajući u vidu kakva se katastrofa dešava u resoru prosvjete, kulturni djelatnici trebalo bi još da budu i zadovoljni zbog toga što je ministarka Bratić potpuno zanemarila tu oblast.

A da je kultura u potpunosti zanemarena, najbolje će reći i najpovršnije poređenje svega što je Vlada u toj sferi uradila čak i tokom korona krize u odnosu na potpunu stagnaciju i ignorantski stav ministarstva “četiri u jedan“.

Crnogorski stvaraoci ostavljeni su na vjetrometini, a nekadašnje Ministarstvo kulture pretvoreno je u ispostavu koja služi samo tome da Vesna Bratić po kazni šalje nepodobne službenike.

Budžet je usvojen prošlog mjeseca, a konkursa za stvaraoce nema ni na vidiku. Isto je i sa programom podrške kulturi na sjeveru, a inovativni i djelotvorni programi poput “Kreativne Crne Gore” sada su već dio davnog prošlog vremena. Mnoge manifestacije, koje su u Crnu Goru dovodile i priznate autore i brojnu publiku iz inostranstva, odumiru.

Potpuno su stali projekti kojima je umjetničko-kreativna zajednica u Podgorici, Baru i Bijelom Polju trebalo da dobije prostor za stvaranje, a Crna Gora objekte za rezidencijalne programe. Ministarka Bratić već je počela da svojata sličan projekat u Kotoru, koji je u cjelosti realizovala prethodna Vlada – a sa kojim ona sama i dalje pojma nema šta će raditi. Brojni obnovljeni objekti iz prošlog mandata, poput Pekićeve kuće u Šavniku, zjape prazni i neiskorišćeni.

Ni kultura nije pošteđena revanšizma, partijskih uhljebljenja i svega što su glavna obilježja rada aktuelne Vlade.

Vrsni i stručni službenici iz resora kulture i institucija umjetnosti danas su uglavnom besposleni, a ustanove kulture pretvorene su u mjesta koja uglavnom služe za organizaciju programa iza kojih stoji vladajuća većina.

Od ukidanja Ministarstva kulture, riječju, umjetnost u Crnoj Gori je pod anestezijom, čekajući ćutke upokojenje.

Zbog svega navedenog, Demokratska partija socijalista od vladajuće većine zahtijeva da se manu politike kompromisa, besmislenih ograđivanja i osuđivanja i da pod hitno utiču da se kulturom bavi posebno ministarstvo – ono koje je i postojalo dok oni nijesu počeli sa eksperimentisanjem čije su posljedice već katastrofalne.

Nije ovaj zahtjev nikakvo politikantstvo, već posljednji poziv da država konačno učini jedan odgovoran potez prema kulturnoj zajednici i da se spriječi konačna propast umjetnosti, ka čemu je vodi ministarka Bratić sa svojim saradnicima.

Kao konstruktivan politički subjekt, ne samo da ćemo pozdraviti takvu odluku, već ćemo biti i saveznici u ambiciji da crnogorska kultura konačno krene naprijed, nakon osam mjeseci njenog potpunog zanemarivanja i krajnje nemarnog odnosa ministarstva “četiri u jedan“.

Nela Savković Vukčević, članica Izvršnog odbora DPS Crne Gore

Zakažite sastanak

Odaberite člana naše stranke sa kojim biste željeli da razgovarate i izaberite datume koji vam odgovaraju.

Naš tim će vas kontaktirati u najkraćem roku.

Postanite naš član