Savković Vukčević: Čuvamo vrijednosti predaka za nadahnuća potomaka

Dragi sugrađani, crnogorski identitet nastajao je i jačao kroz slojevite i burne istorijske promjene. Simbolima toga našeg trajanja i posebnosti Glavni grad Podgorica posvećuje veliku pažnju. 

Podigli smo spomenik vladaru Ivanu Crnojeviću, ličnosti u kojoj se sažimaju sva crnogorska iskustva – državotvornost, slobodarstvo, zakonodavstvo, autokefalnost crkve, renesansni doživljaj kulture iz kojeg je i nastala štamparija Crnojević.

Na Trgu nezavisnosti, obnovili smo obelisk velikom vojvodi Mirku Petroviću Njegošu i crnogorskim junacima koji je porušen nakon nelegalne Podgoričke skupštine i odluke da nestane crnogorsko ime.

Spomenik pjesniku Francu Prešernu  stoji u znak prijateljstva Crne Gore i Slovenije i ističe ulogu kulture u razumijevanju među državama.

Njegujući uspomenu na zajedničku antifašističku borbu i pobjedu, u Glavnom gradu otkriven je spomenik Josipu Brozu Titu.

Obnovili smo kuću Ristu Stijoviću i sada u ovom prostoru možete viđeti stalnu postavku radova našeg znamenitog vajara. Iznad sastavaka Ribnice i Morače, na tvrđavi Depedogen iz XV vijeka postavljena je Ljetnja scena. Otvorena je kuća Stojanovića, poklon advokata svome gradu, koja će biti rezidencija za pisce iz Evrope. Privode se kraju radovi na zdanju Gradskog pozorišta. U toku je adaptacija Kuslevove kuće, čime ćemo dobiti kvalitetan prostor za održavanje različitih kulturnih manifestacija i protokolarne aktivnosti.

Na Barutani je nedavno završena restauracija spomen-kompleksa, djelo arhitektice Svetlane Kane Radević, podignuto u čast palim borcima Lješanske nahije tokom balkanskih, Prvog i Drugog svjetskog rata i upravo na tome mjestu proslavili smo Dan državnosti, poručujući da smo za slobodu podnijeli najveću žrtvu. I kao što vidite, povezujemo prošlost i budućnost, čuvamo vrijednosti predaka, za nadahnuća potomaka.

Zakažite sastanak

Odaberite člana naše stranke sa kojim biste željeli da razgovarate i izaberite datume koji vam odgovaraju.

Naš tim će vas kontaktirati u najkraćem roku.

Postanite naš član