Saopštenje sa sastanka Đukanović – Krihbaum: Crna Gora nepovratno na putu pune integracije u EU

Predsjednik Demokratske partije socijalista i izabrani predsjednik Crne Gore Milo Đukanović sastao se danas sa predsjednikom Odbora za odnose sa EU u njemačkom Bundestagu Ginterom Krihbaumom.

Krihbaum je, uz čestitke povodom pobjede na predsjedničkim izborima, odao priznanje Đukanoviću za lični doprinos strateškom kursu Crne Gore, ističući da je posvećenost EU i NATO integracijama potvrda djeljenja zajedničkih evropskih vrijednosti. Pohvalio je napredak Crne Gore u pregovaračkom procesu, koji potvrđuje broj otvorenih poglavlja, i ocjenio da je put Crne Gore prema punopravnom članstvu u Evropskoj uniji nepovratan proces. Izražavajući uvjerenje da će u narednom periodu biti ostvaren dalji napredak u reformama, Krihbaum je ponovio odlučnost Njemačke da ostane posvećena integracionim procesima na Balkanu, i u tom smislu spremnost za dalju podršku evropskom putu Crne Gore.

Predsjednik Đukanović je istakao da u fokusu Crne Gore ostaje uspješno savladavanje posljednje faze integracija u EU koja podrazumijeva punu posvećenost reformama kako bi se obezbijedio evropski standard života. Osvrćući se na korake koje je Crna Gora uspješno savladala u dosadašnjim procesima integracija, uključujući i članstvo u NATO i činjenicu da je Crna Gora najrazvijenija ekonomija na Balkanu, Đukanović je izrazio punu spremnost Crne Gore da okonča strateški zaokret i postane organski dio evropskog sistema vrijednosti. Dodao je da će na dužnosti Predsjednika Države biti posvećen tom zadatku i dati maksimalan doprinos naporima zakonodavne, izvršne i sudske vlasti u tom pravcu.

Akcentirajući važnost rezultata u oblastima vladavine prava i ekonomije, Đukanović je podvukao da će poseban fokus u narednom periodu biti na unaređenju funkcionalnosti institucija koje će garantovati da je demokratija u Crnoj Gori perspektivna, kao i unapređenju ekonomskih parametara koji treba da obezbijede evropski kvalitet života.

On je posebno pozdravio značajnu ulogu koju Njemačka ima u procesu integracija, bilateralno, ali i kroz inicijative kao što je Berlinski proces, koje doprinose regionalnoj saradnji i učvršćivanju jasne vizije Zapadnog Balkana u Evropi. U tom pravcu, podvukao je važnost da se u Evropi sačuva raspoloženje i otvorenost za integraciju Zapadnog Balkana, kao i svijest o značaju tempa integracija, imajući u vidu da je integracija regiona druga riječ za njegovu stabilnost.

Krihbaum je izrazio na kraju spremnost za nastavak dijaloga i pozvao predsjednika Đukanovića da posjeti Berlin i bude gost Odbora za evropske poslove njemačkog Bundestaga na čijem je čelu.

Služba za informisanje DPS Crne Gore

Zakažite sastanak

Odaberite člana naše stranke sa kojim biste željeli da razgovarate i izaberite datume koji vam odgovaraju.

Naš tim će vas kontaktirati u najkraćem roku.

Postanite naš član