Rakočević: Pomirenje dobrog i lošeg uvijek je na štetu dobrog

Veoma je razočaravajuće u 2018. govoriti o četnicima i partizanima, sem u istorijskom kontekstu koji treba da nas obavezuje, a istovremeno opominje. DPS se protivi aktuelizaciji ove teme koja samo provocira podjele u društvu. Treba da se okrenemo sadašnjosti i budućnosti, ali takođe nikad ne stavitimo znak jednakosti između partizana i četnika,  zato što je antifašizam postavio temelje slobodne i samosvojne Crne Gore.

Pomirenje i kompromis dobrog i lošeg je uvijek na štetu dobrog. Čudno je da o pomirenju govore oni koji se još uvijek nijesu sami sa sobom pomirili povodom nezavisnosti Crne Gore, već se transparentno bore za njen vazalni položaj u okviru panslavističkog državnog koncepta. Kako razgovorati sa onima kojima je bolna rana multietnička Crna Gora? Kako razgovorati sa onima kojima je bolna rana evropska i razvijena Crna Gora? Nema razgovora sa onima kojima je bolna rana država Crna Gora u svakom smislu tog pojma. 

Nude nam skretanje sa puta modernizacije društva u retrogradni, antidržavni vilajet prošlosti. Neka hvala!
Kao što su se crnogorski antifašisti junački borili za slobodu, ne samo za sebe već i za one u Crnoj Gori koji su tada sarađivali sa okupatorom, tako smo se i mi izborili za nezavisnu i borimo  se za euroatlansku i razvijenu Crnu Goru. I to ne samo za one koji vole svoju državu,  već i za one koji joj ni danas njenu postojanost ne mogu oprostiti, ali čiji  će potomci sjutra ipak, siguran sam, ponosno pjevati crnogorsku himnu. To će biti tačka pomirenja sa državom.
 
Nikola Rakočević, poslanik Demokratske partije socijalista u Skupštini Crne Gore

Zakažite sastanak

Odaberite člana naše stranke sa kojim biste željeli da razgovarate i izaberite datume koji vam odgovaraju.

Naš tim će vas kontaktirati u najkraćem roku.

Postanite naš član