Rakočević: Nova etapa političkog i društvenog života Crne Gore

Posljednji lokalni izbori, zajedno sa predsjedničkim, usled rezultatske superiornosti i  kardinalno važnih poruka – najavljuju suštinsku novu etapu političkog i društvenog života Crne Gore. Ujedno, trijumf Demokratske partije socijalista u oba ova izborna procesa predstavlja zatvaranje turbulentnog poglavlja, u kojem je opozicija nedostatak vlastitog kvaliteta i ideja pokušavala da nadomjesti beskrupuloznošću metoda destrukcije (uključujući i one protivzakonite), prizemnim jezikom uvreda, diskvalifikacijama ljudi, stranke i u krajnjem – ogromnog broja građana Crne Gore koji, u skladu sa svojom demokratskom voljom, nijesu birali opoziciju. Birači su, dva puta za svega mjesec dana, donijeli mnogoznačne odluke i svako je dobio po političkoj zasluzi: DPS je nagrađen apsolutnim povjerenjem, ne samo zbog dosadašnjih vidljivih i konkretnih učinaka ukupne državne politike, nego i zbog toga što su upravo u DPS-ovoj ponudi nove energije, kompetentnih znanja i programa za još snažniji razvoj Crne Gore, prepoznali volju i sposobnost da razumije novo vrijeme i savremene izazove. 

Istovremeno, birači su donijeli odluku da politički kazne one koji su šovinizmom i nasiljem htjeli do vlasti, ali i da razobliče one druge, udružene u politički konkubinat lažnog nadnacionalnog pomirenja, jednog bučnog i vlastohlepnog saveza u službi medijskih tajkuna i nekih zakulisnih režisera naše političke stvarnosti. Takođe, birači su odlučili da pošalju u političku prošlost one koji su zgazili vlastitu programsku povelju i saradnjom sa osvjedočenim protivnicima crnogorske nezavisnosti postali talac jednog političkog ega na steroidima. Svako je prema zaslugama na izborima dobio pravednu cijenu! Neće valjda opet biti, a bivalo je prečesto, da građani ne valjaju i da su “gangsteri oteli pobjedu” već profesionalnim gubitnicima?!

Hronični nedostatak kulture poraza, da se pobjedniku civilizovano čestita, sve zajedno ih neizbježno vodi u nova posrtanja i poraze. Tu im ne može pomoći ni propagandna pristrasnost medijskih mentora, jer je od konstrukcijske greške u tom opozicionom aparatu — svi su krivi i svi su loši, osim onih koji neuspješno vode stranke iz jedne političke havarije u drugu još goru —  od onoga čega bi trebalo da se  postide,oni se time hvale.  Umjesto da se časno povuku i ustupe mjesto boljima, oni su od svojih poraza napravili kapitale i odlikovanja.   Njihovo povlačenje bi bilo ljekovito i za njih i za Crnu Goru, za njeno ukupno nepredovanje, jer svaka pametna vlast priželjkuje i dobru, podsticajnu političku konkurenciju.

Mi u Demokratskoj partiji socijalista imamo razloga za ponos i radost, uz nezaobilaznu zahvalnost svakom našem članu i glasaču – ali ne smijemo da zaboravimo da su pred svima nama nove odgovornosti i izazovi. Čeka nas ogroman posao u svim lokalnim zajednicama, jer moramo realizovati izborne programe kojima su građani ukazali povjerenje. Naši timovi, kako na lokalnom, tako i na državnom nivou, spremni su i sposobni da nastave da riječi i obećanja pretoče u djela i da zajedno dosegnemo krajnji cilj politike DPS-a – viši kvalitet života za sve građane. 

Za takvu bolju i izglednu budućnost potrebni su svi potencijali crnogorskog društva. Zato smo iskreno odani ideji novog političkog razumijevanja i savremenog društvenog dogovora,  oko naših glavnih razvojnih i državnih prioriteta,  sa svima kojima je Crna Gora iznad svega.

Pobjeda Demokratske partije socijalista stabilizuje naše društvo i najavljuje novu etapu jos dinamičnijeg i nesmetanog napretka.

Nikola Rakočević, poslanik Demokratske partije socijalista u Skupštini Crne Gore

Zakažite sastanak

Odaberite člana naše stranke sa kojim biste željeli da razgovarate i izaberite datume koji vam odgovaraju.

Naš tim će vas kontaktirati u najkraćem roku.

Postanite naš član