Rakočević: Bez populizma i jeftine demagogije a u skladu sa pravnim sistemom države, Vlada da riješi problem radnika Željezare

Podržavajući i razumijući potrebu Vlade Crne Gore da se nađe rješenje kako bi Željezara Nikšić nastavila rad, a zaposleni ostali u radnom odnosu, potrebno je po ko zna koji put ovoj Vladi skrenuti pažnju da sva rješenja i odluke moraju biti u skladu sa zakonima i pravnim sistemom Crne Gore i obavezama koje smo preuzeli u procesu evropskih integracija.

Svaka drugačija odluka pravi dodatnu štetu radnicima Željezare i državi, a donosioce odluka uvodi u krivičnu odgovornost. Bez dileme, način rješavanja ovog problema biće praćen u koraku.

Stoga, najdobronamjernije, na vrijeme upozoravamo i pozivamo Vladu i EPCG da umjesto jeftinog populizma i ad hoc mjera, pronađu rješenja i donese odluke koje će biti zasnovane na zakonima naše države.

Sa potrebom da pomognemo i upozorimo, dajemo u prilog nekoliko važnih činjenica i smjernica:

1. Najprije, eventualnoj kupovini akcija Željezare Nikšić od strane EPCG koja je u većinskom državnom vlasništvu, shodno propisima, mora da prethodi izrada sveobuhvatnog biznis plana, due diligence-a Željezare koji će pokazati tačno stanje neto imovine preduzeća, razliku između vrijednosti imovine i obaveza tog privrednog društva, te studiju održivosti, koja će pokazati opravdanost takve akvizicije.

Premijer u tehničkom mandatu, Abazović, saopštio je krajnje problematičnu informaciju – da će cijena biti 20 miliona eura, a pritom ne postoje najmanje dvije važne informacije:

– Nije poznat iznos obaveza Željezare prema povjeriocima, pa se ne zna da li su obaveze Željezare veće od te kupoprodajne cijene;

– Nije izvršena procjena vrijednosti privrednog društva.

2. Država mora da pomogne radnicima Željezare. Istovremeno, smatramo da je najmanje ista takva briga morala biti pokazana i kada su u pitanju radnicima KAP-a, a koji su ostavljeni bez bilo kakve pomoći države. Tada je izražena namjera EPCG da preuzme KAP, pa je ipak ideja propala zbog tvrdnji EPCG i Vlade da to nije moguće, po PRAVNIM PROPISIMA DRŽAVE I STATUTU EPCG. U međuvremenu se nije promijenio nijedan zakon u predmetnoj oblasti, niti Statut EPCG, pa se nameće zaključak da postoje privilegovani radnici i radnici drugog reda.

3. Vlada Crne Gore nije obavijestila javnost o elementima ponude koju je dobila od sadašnjeg vlasnika Željezare, a koji su osnov za Ugovor o kupoprodaji, pa nije jasno na osnovu kojih elemenata je dala saglasnost EPCG da pregovara sa sadašnjim vlasnikom.

4. Vlada nije objavila da li je pribavila i prethodnu saglasnost Agencije za zaštitu konkurencije, s obzirom na to da je suštinski i formalno riječ o državnoj pomoći. Izostanak takve saglasnosti je bio razlog, podsjećamo javnost, da tri bivša ministra mimo legalne procedure objave likvidaciju Montenegro Airlines-a, a njihova prava Vlada i danas ignoriše i ti su radnici prepušteni sami sebi.

Na kraju ove javne potrebe za konstruktivnim pristupom i pravovremenim upozorenjem odgovornim licima u Vladi Crne Gore i EPCG, preporučujemo:

– Sve što rade Vlada Crne Gore i EPCG mora biti u skladu sa pravnim sistemom države;

– Ako ne postoji znanje, potrebno je angažovati one koji znaju, nikako zbog populizma i jeftine demagogije dovoditi radnike Željezare na duži rok u još nepovoljniji položaj, a donosioce odluka na optuženičku klupu;

– Socijalnim mjerama i drugim vidovima pomoći, obezbijediti radnicima Željezare naknade, dok se, što priliči ozbiljnim ljudima i profesionalcima, ne uradi studija održivosti, biznis plan i due diligence, te ispoštuju zakonske obaveze koje se odnose na kupovinu akcija privatnog privrednog društva većinski državnim novcem;

Na samom kraju, još jednom pozivamo donosioce odluka u Vladi i EPCG da ozbiljno shvate preporuku da, vodeći računa o čuvanju interesa radnika Željezare, poštuju zakone Crne Gore, preuzete obaveze u procesu evropskih integracija i potrebu odgovornog poslovnog planiranja i analize, prije nego nastave sa rješavanjem pitanja Željezare. U suprotnom, radnici Željezare će plaćati veliku cijenu neodgovorne i populističke politike, a donosioci odluka u Vladi i EPCG, krivično će biti odgovorni za rad suprotan zakonima i pravnom sistemu države.

Ovo saopštenje služi kao pravovremeno upozorenje i apel za zaštitu interesa radnika od odluka odgovornih u Vladi i EPCG i za zaštitu donosioca odluka od vlastitih odluka.

Nikola Rakočević, član Predsjedništva i poslanik DPS-a u Skupštini Crne Gore

Zakažite sastanak

Odaberite člana naše stranke sa kojim biste željeli da razgovarate i izaberite datume koji vam odgovaraju.

Naš tim će vas kontaktirati u najkraćem roku.

Postanite naš član