Rakočević: Amfilohije se direktno umiješao u politiku

Umjesto da se zalaže za sabiranje i mirenje, mitropolit Srpske pravoslavne crkve, Amfilohije nastavlja sa produkovanjem podjela, ovog puta političkih, time što se direktno umiješao u političke procese u Crnoj Gori.

Nije novina da se SPC, ne samo u Crnoj Gori, već u cijelom regionu, bavi politikom. Ipak, posljednja poruka mitropolita Amfilohija građanima Crne Gore, za koga treba, a za koga ne treba da glasaju na izborima, koja je nastavak njegove ranije izjave, da treba da padne Vlada ako se ne povuče Zakon o slobodi vjeroispovijesti, potvrda je analize brojnih intelektualaca, a i vladajuće koalicije u Crnoj Gori, da je protivljenje Zakonu o slobodi vjeroispovijesti, politički motivisano, u strahu od gubljenja monopolske pozicije SPC, koja joj garantuje moć da sprovodi nacionalnu politiku i podriva suverenost Crne Gore.

Vjerska prava i sloboda uživanja i korišćenja vjerskih objekata nijesu, niti će biti uskraćena ni vjernicima ni SPC u Crnoj Gori, a bavljenje politikom predstavnika srpske crkve, na najbolji način će objasniti dobronamjernim građanima, kojima ona manipuliše, da se protestima i litijama SPC pokušava izboriti za vlast, da bi se u finalu, pomoću antidržavne opozicije, kao izvođača radova, srušio građanski koncept moderne države, a promovisala teokratska jednovjerna, jednokrvna i jednojezična država. Umjesto jezika kletvi potrebne su  nam, više nego ikada ranije, pomirljive poruke i solidarnost, te dijalog suprostavljenih strana, okupljenih oko dva ključna principa – poštovanje Crne Gore i poštovanje vladavine prava.

Nikola Rakočević, poslanik DPS-a u Skupštini Crne Gore

Zakažite sastanak

Odaberite člana naše stranke sa kojim biste željeli da razgovarate i izaberite datume koji vam odgovaraju.

Naš tim će vas kontaktirati u najkraćem roku.

Postanite naš član