Radman: Predstavnici Evrope sad u DIK se plaše da ishod izbora neće biti onakav kakav očekuju, pa pokušavaju da obezbijede glasove u izbornim komisijama

Zbog vjerodostojnog informisanja javnosti, a povodom izjave člana Predsjedništva pokreta Evropa sad, Vasilija Čarapića smatram potrebnim da ga podsjetim, a građanima objasnim o kakvoj “izbornoj krađi i promjeni pravila u sred izbornog procesa“ se radi.

Naime, na sjednici DIK-a je, stavljen na razmatranje status ovlašćenih predstavnika kandidata koji se nijesu kvalifikovali za drugi izborni krug, i to ne predlogom Demokratske partije socijalista, Socijaldemokrata i Bošnjačke stranke, kako se pokušava manipulisati.

Načelno je zauzet stav da u skladu sa zakonom, oni koji nemaju kandidata, nemaju ni pravo biti i odlučivati u izbornim radnja drugog kruga.
Takvog stava je bio i mladi kolega Čarapić, pa je bez problema podržao udaljavanje, tada na sjednici prisutnog kolege, ovlašćenog predstavnika kandidatkinje Draginje Vukasanović-Stanković.

Očigledno njegov iskazani stručni i vjerovatno iskreni stav je suprotan strategiji kandidata kojeg zastupa, te se morao suočiti sa svojim isključivanjem iz rada DIK-a. Sljedećeg dana sjednici DIK-a prisustvovao je njegov zamjenik sa potpuno drugačijim stavom, a to je da u drugom krugu trebaju i moraju učestvovati u izbornim radnjama i odlukama predstavnici kandidata koje su birači glasovima eliminisali iz tog procesa.

U vrlo konstruktivnoj diskusiji koja se vodila na sjednici čuli su se argumenti za i protiv ovakvog stava koji je zastupao zamjenik mladog gospodina Čarapića (bogatstvo zamjenika u PES-u), te se sama diskusija i odlučivanje odložilo jer smo zajednički konstatovali da bi bilo dobro dodatno sagledati sve aspekte ovog otvorenog pitanja i donijeti jedinstven, ali zakonit stav.

Na današnjoj sjednici, u višečasovnoj diskusiji smo vrlo argumentovano ukazali na nezakonitost, rizike i posljedice po čitav izborni proces, ukoliko u odlučivanju učestvuju lica koja bi bili predstavnici nepostojećih učesnika u ovom izbornom procesu. Ovaj stav nije prihvaćen i većinom glasova usvojen je drugačiji stav od našeg.

Ni prvi ni posljednji put da jedan stav ima, a drugi nema podršku tj. većinu. Problem je što, mladi gospodine Čarapiću, Vaš stav nije dobio većinu, onaj isti, prvi, iskreni koji ste iskazali, a koji ste pod pritiskom svog kandidata promijenili tako da sada grijehe morate iskupljivati neistinama koje javno iznosite.

Situacija je ipak drugačija, Vi to znate, ali zbog javnosti: Niko ne može promijeniti “heterogene biračke odbore“ jer su oni određeni zakonom i dobro znate da se oni ne mijenjaju i to niko nije ni tražio.

Ovlašćeni predstavnici predsjedničkih kandidata koji učestvuju u izbornom procesu su sastavni dio Opštinskih izbornih komisija i Državne izborne komisije i učestvuju u donošenju odluka, a to je problem koji vas muči, jer ako je po pravu i pravdi onda po jednog ovlašćenog predstavnika imaju samo dva kandidata koja učestvuju u drugom krugu.

Međutim očigledno svjesni da rezultat neće biti onakav kakav očekujete, pribjegavate strategiji nikad ne završenih izbora, obezbjeđivanjem umjesto jednog, četiri nezakonita glasa u svim izbornim komisijama, čime osiguravate da odluke mogu biti isključivo onakve kakve Vi hoćete.

Pitam Vas, ko onda mijenja mišljenja, stavove i pravila u sred izbornog procesa? Mislite li da preglasavanjem četiri prema jedan, poraz postaje pobjeda?

No, bilo jedan na jedan, četiri na jedan… pobjeđuje broj 1.

Andrija Radman, član Izvršnog odbora DPS Crne Gore

Zakažite sastanak

Odaberite člana naše stranke sa kojim biste željeli da razgovarate i izaberite datume koji vam odgovaraju.

Naš tim će vas kontaktirati u najkraćem roku.

Postanite naš član