Radman: Novi DF bez novih ideja

Na jučerašnjem sastanku rukovodstva nedavno proširenog Demokratskog fronta, na čelu sa novim liderom Džemalom Perovićem, naslućuje se da je glavna tema bila članstvo u budućoj vladi.

Nakon petosatnog vijećanja kako su obavijestili javnost, izgleda imaju samo jednu dilemu – kako to izvesti u uslovima kad već postoji, legitimna,  u skladu sa Ustavom izabrana Vlada. Iz Fronta stižu aberi o premijerskim aspiracijama. Medojević tvrdi da Krivokapić sebe vidi u ulozi prvog čovjeka izvršne vlasti. Da želi mjesto „evropskog premijera“, on to nije krio ni u predvečerje oktobarskih izbora 2016. Istina, u međuvremenu mu se istopila podrška birača, ali pusti sanak očigledno nije. Hrabre ih, kaže, i evropski partneri, u naumu da formiraju tehničku vladu. Izgleda je to samo njemu rečeno u povjerenju. Osim Ranka, za tim stolom su sjedjela bar još dvojica koji sanjaju iste snove. A tek koliko ih pretenduje na ministarske funkcije.

Drugi, ne manje važan razlog okupljanja bile su finansije. Pronijela se priča da ovih dana stiže nova tranša. A DF u tome u posljednje vrijeme nije oskudijevao. Organizatorima dojučerašnjih „građanskih“ protesta, koji su sad dio Fronta, trebaju pare za autobuse, sendviče, i svu drugu logistiku. Primjetno je kad se za stolom pojavi Mandić i drugi lideri jezgra dosadašnjeg DF, da Demokrata i njihovih satelita niđe nema. Nema ni njihovih izjava, tako da je crnogorskoj javnosti na kraju postalo jasno ko je kolovođa opozicije. Odbjeglog tajkuna koji im je zaprijetio da mu ne diraju proteste, niko više i ne pominje.

Kako će dogovoriti raspodjelu resora, ne samo između sebe, nego i sa vladajućom koalicijom, kojom velikodušno nude trećinu mjesta, pošto su se maltretirali na redovnim izborima, tek ostaje da se vidi. Možda će se novi Demokratski front za početak odlučiti da formira „dvotrećinsku vladu“.

Izvjesno je samo jedno: građani Crne Gore uzeće im u obzir i sve ovo kada na prvim redovnim parlamentarnim izborima budu donosili odluku kome će dati većinski podršku da vodi vladu. Ali nije izvjesno da li će novi DF zajedno, ili u više kolona na te izbore.

Andrija Radman, član Izvršnog odbora DPS Crne Gore

Zakažite sastanak

Odaberite člana naše stranke sa kojim biste željeli da razgovarate i izaberite datume koji vam odgovaraju.

Naš tim će vas kontaktirati u najkraćem roku.

Postanite naš član