Pribilović: Hoće li sjutra na izborima u Srbiji glasati crnogorski poslanici i ministri?

Nakon što su čelni ljudi pojedinih partija kojima je susjedna država bliža od svoje, javno podržali određene predsjedničke kandidate i izborne liste za nedjeljne izbore u Srbiji, postavlja se pitanje da li će i njihovi pojedini poslanici kao i odlazeći ministri koji imaju dvojno državljanstvo iskoristiti svoje biračko pravo u Srbiji na sjutrašnjim izborima, ili će možda glasati u Crnoj Gori na mjestima na kojima biračke listiće sjutra ubacuju srpski državljani.

Podsjetimo da više poslanika i onih koji su bili kandidati za poslanike na prethodnim parlamentarnim izborima u našoj državi, protivno Ustavu i zakonu, imaju dvojno državljanstvo i Crne Gore i Srbije, i upisani su u biračke spiskove susjedne zemlje. Milun Zogović, Simonida Kordić, Vladimir Dobričanin, Milo Božović, Rade Ranitović, Vladimir Pavićević, samo su neki od njih. U srpskom biračkom spisku izdvaja se i ime ministra Milojka Spajića koji je, prema ranijim novinskim navodima, crnogorsko državljanstvo stekao rođenjem a srpsko prijemom 25. januara 2009. godine, dok je u aprilu prošle godine imao i dvojno prebivalište u Beogradu i Podgorici, čime je grubo kršio Ustav i pravni poredak države Crne Gore.

Nedjeljni izbori će za ministra Aleksandra Stijovića, koji takođe ima dvojno državljanstvo, predstavljati pravi izazov jer postoji bojazan da se nakon Senegala i Bugarske o trošku građana ponovo uputio na neke nove turističke destinacije, pa time se dovodi u pitanje da li će sjutra obaviti svoju građansku dužnost koju duguje Srbiji.

Javnosti radi ukazujemo da Zakon o crnogorskom državljanstvu ne omogućava dvojno državljanstvo, a u članu 24 decidno se navodi da punoljetni crnogorski državljanin, koji ima i državljanstvo druge države, po sili zakona gubi crnogorsko državljanstvo, sa izuzetkom onih koji su drugo državljanstvo stekli prije juna 2006. godine.

Osim što brojni politički prvaci i na ovaj način brutalno krše važeće crnogorske propise, oni time pokazuju da imaju i rezervnu državu, a da im je Crna Gora samo usputna stanica na njihovom putu ličnog prosperiteta i urnisanja naše države.

Suzana Pribilović, poslanica DPS-a u Skupštini Crne Gore

Zakažite sastanak

Odaberite člana naše stranke sa kojim biste željeli da razgovarate i izaberite datume koji vam odgovaraju.

Naš tim će vas kontaktirati u najkraćem roku.

Postanite naš član