Pribilović: Abazovićev predlog za smjenu ministara pravno-politički nonsens kojim se podriva ustavni poredak Crne Gore

Abazovićev predlog za smjenu ministara Raška Konjevića i Ranka Krivokapića, njegov je najnoviji bestidni udar na pravni poredak države Crne Gore.

Ovakvim šarlatanstskim potezom odlazeći premijer nastavlja da pomjera granice. Svoj diverzantski odnos prema institucijama manifestuje i kroz podrivanje ustavnog poretka.

Sam postupak da ovakav predlog pošalje ka parlamentu, koji je izglasao nepovjerenje njegovoj vladi, posljedica je Abazovićeve sinergije neznanja, nekompetentnosti i malicioznosti u odnosu na pozitivnopravne propise naše države.

Naime, po svim pravilima parlamentarne demokratije i ustavno-pravnog poretka Crne Gore, ovaj očajnički Abazovićev potez je pravno-politički nonsens. To je klasično obesmišljavanje i podrivanje političkog sistema.

Precizno, saglasno odredbi sadržanoj u članu 110 Ustava Crne Gore, Vladi Dritana Abazovića je već prestao mandat, izglasavanjem nepovjerenja u Skupštini. To dalje implicira da je inicijativa za ponovni “prestanak mandata” pojedinim ministrima notorna pravna besmislica?! Dodatno, tumačenjem pomenutog člana Ustava, da se zaključiti da ova vlada ima isključivo jedan zadatak — “nastavak rada Vlade do izbora nove”. Dakle, i pored kolokvijalne upotrebe, ne postoji tzv. tehnički mandat Vlade.

To nas vodi do nedvosmislenog zaključka da je stvar demokratske i političke kulture manir da Vlada kojoj je prestao mandat, a time i legitimitet, vrši vlast u ime građana, kao izvornih nosilaca suvereniteta, i obavlja samo neizbježne, tehničke poslove. To posebno važi za Vladu kojoj je mandat prestao, ne zbog nekog drugog razloga, već zbog izlasavanja nepovjerenja.

Odlazeći premijer bez dostojanstva i, što je najznačajnije, bez legitimiteta, uz sve afere čiji je akter, i na ovaj način pokušava da šokira domaću i međunarodnu javnost, jasno upućujući poruku da je na sve spreman, pa i da gazi Ustav, kako bi se svetio i pokušao da zataška svoju ulogu u najnovijim aferama.

Suzana Pribilović, poslanica DPS-a u Skupštini Crne Gore

Zakažite sastanak

Odaberite člana naše stranke sa kojim biste željeli da razgovarate i izaberite datume koji vam odgovaraju.

Naš tim će vas kontaktirati u najkraćem roku.

Postanite naš član