Predstavnici Demokratske partije socijalista učestvovali na Kongresu Partije evropskih socijalista u Berlinu

Predsjednik Komisije za međunarodne odnose, evropske i evroatlantske integracije Aleksandar-Andrija Pejović i načelnica Odjeljenja za međunarodnu saradnju, Svetlana Vuković, učestvovali su na trodnevnom kongresu Partije evropskih socijalista, koji je održan u Berlinu pod sloganom: ,,Hrabro za Evropu”.

Kongres je izabrao novo rukovodstvo Partije evropskih socijalista (PES), a donedavni predsjednik Vlade Švedske, Stefan Leven, izabran je za novog predsjednika PES-a, nakon što se završio desetogodišnji mandat dosadašnjeg predsjednika PES-a, Sergeja Staniševa.

Na Kongresu je usvojena i zajednička rezolucija partija članica – Hrabro za Evropu, koja predstavlja odgovor PES-a na postojeće izazove koji pogađaju naš kontinent, i nudi konkretan program za njeno prevazilaženje. Rezolucija PES-a je posebno značajna, jmajući u vidu da među prioritetima ističe i politiku proširenja za zemlje kandidate, za koju se evropski socijalisti i demokrati zalažu u kontinuitetu. Pozdravljeno je otvaranje pregovora za Albaniju i Sjevernu Makedoniju, a naglašeno je da se pregovori sa Crnom Gorom moraju nastaviti. Podržano je i davanje kandidatskog statusa Bosni i Hercegovini.

U okviru Kongresa, delegacija je učestvovala na povezanim događajima, Predsjedništvu PES-a i sastanku Progresivne alijanse, dok je na marginama događaja imala susrete s predstavnicima sestrinskih partija iz Regiona i država članica EU.

Kongres PES-a je najviše tijelo ove organizacije. Sastaje se svake četiri godine i okuplja predstavnike partija članica, koji u otvorenom dijalogu definišu ključne smjernice za dalji rad i buduće političko djelovanje. Partija Evropskih socijalista je organizacija koja okuplja mnogobrojne socijalističke, socijaldemokratske i radničke partije i niz pridruženih članica, među kojima je i Demokratska partija socijalista Crne Gore.

Komisija za međunarodne odnose Demokratske partije socijalista


Zakažite sastanak

Odaberite člana naše stranke sa kojim biste željeli da razgovarate i izaberite datume koji vam odgovaraju.

Naš tim će vas kontaktirati u najkraćem roku.

Postanite naš član