Predsjednik DPS Milo Đukanović na sastanku sa predstavnicama Ženske političke mreže: Učešće žena u politici u cilju podizanja nivoa kvaliteta politike i važan faktor razvoja društva

Predsjednik Demokratske partije socijalista Milo Đukanović primio je predstavnice Ženske političke mreže u Crnoj Gori predvođene stalnom koordinatorkom UN sistema Fionom Mekkluni i šeficom političke sekcije u delegaciji EU Plamenom Halačevom.

Predstavnice UN-a i EU ocijenile su da je  u Crnoj Gori postignut napredak u pogledu značajnijeg učešća žena u političkom životu , njihovoj edukaciji i umrežavanju. Istaknuto je da je za  postizanje željenog cilja, neophodna dalja podrška donosioca odluka i političkih subjekata u procesu izmjena normativnog okvira i ukupnog jačanja pozicije žena u politici i društvu.

Programska menadžerka UNDP-a Kaća Đuričković i predstavnice Ženske političke mreže iz DPS-a, SNP-a i SD-a istakle su da je u pogledu vidljivosti i učešća žena ostvareno izuzetno značajno dostignuće, ali da smo i dalje udaljeni od željenih ciljeva. U tom kontekstu pozvale su predsjednika i DPS kao najjaču partiju da podrži normativne izmjene Zakona koje će omogućiti još veću zastupljenost žena u Parlamentu, ali i u partijskim strukturama. Ženama je u procesu vrednovanja njihovih potencijala neophodna i konkretna podrška kako bi dale puni doprinos razvoju društva u cjelini, ocijenjeno je na sastanku.

Predsjednik Đukanović pozdravio inicijativnost i doprinos međunarodnih partnera i Ženske političke mreže, ističući da je učešće žena u politici i vrednovanje njihovog doprinosa ukupnom razvoju društva dio djelovanja Demokratske partije socijalista i to ne samo kao proizvod preporuka ili političkih kompromisa, već istinskog zalaganja za napredak i emancipaciju crnogorskog društva.

Iskazujući punu podršku daljim aktivnostima Ženske političke mreže , Đukanović je kazao da je uz prihvatanje normativnih unapređenja , neophodno dati puni doprinos edukaciji i podizanju kvaliteta političkog života uopšte. Novi kvalitet politike potreban je svima, a snažnijim učešćem žena pokreće se izuzetno značajan resurs, ocijenio je Đukanović.

Ženska politička mreža okuplja predstavnice 14 političkih partija u Crnoj Gori i predstavlja forum ukom se ostvaruje politički dijalog između opozicionih i vladajućih partija.Formirana je sa ciljem podizanja političkekulture i kulture dijaloga na viši nivo, kao i zahtjeva za ozbiljnijim odnosom prema pitanju političke participacije žena,koji je u svim društvima i svim partijama nosio dokazanu reformsku snagu.

Služba za informisanje Demokratske partije socijalista Crne Gore

Zakažite sastanak

Odaberite člana naše stranke sa kojim biste željeli da razgovarate i izaberite datume koji vam odgovaraju.

Naš tim će vas kontaktirati u najkraćem roku.

Postanite naš član