Predsjednik DPS-a Milo Đukanović učestvovao na sastanku lidera ljevice iz EU i Regiona u susret Samitu EU-ZB

Predsjednik DPS-a Milo Djukanović učestvovao je danas na videokonferenciji koji organizuju Partija evropskih socijalista (PES) i njena grupa u Evropskom parlamentu, Socijalisti i demokrate.

Sastanak je organizovan u susret Zagrebačkom Samitu EU – Zapadni Balkan, zajedno s liderima lijevih partija iz regiona, kako bi se i na političkoj ravni izrazila podrška politici proširenja EU na Zapadni Balkan. Grupacija socijalista i demokrata, s kojom DPS dijeli iste programske ciljeve, druga je po velični u Evropskom parlamentu.

Sastanak su otvorili predsjednica Grupe socijalista i demokrata u Evropskom parlamentu, Irače Garsia-Peres i predsjednik Partije evropskih socijalista Sergej Stanišev, dok su ključne napomene dali David Sasoli, predsjednik Evropskog Parlamenta, Žosef Borel, visoki predstavnik EU za spoljnu politiku, kao i Tonino Picula izvjestilac za Crnu Goru u Evropskom parlamentu. Učesnici sastanka bili su i lideri sestrinskih partija iz regiona.

Izlaganje predsjednika DPS-a Mila Đukanovića prenosimo u cijelosti.

Poštovana predsjednice socijalista i demokrata u EP gospođo Irače Garsija-Peres, predsjedniče Stanišev,

Drage kolege,                                                                                                                             

Dozvolite mi da iskažem zahvalnost Grupaciji socijalista i demokrata u EP, kao i PES-u na organizaciji ove videokonferencije koja prethodi zagrebačkom Samitu Zapadnog Balkana. Podrška koju daju naše sestrinske partije je izuzetno značajna u ovom trenutku, ne samo zbog pandemijske krize kroz koju svi prolazimo, nego i zbog toga što znamo da upravo stranke evropske ljevice daju apsolutnu i neuslovljenu podršku politici proširenja.

Ovom smo svjedočili i juče kad je na predsjedništvu PES-a utvrđena Deklaracija povodom 9. maja u kojoj je naglašen značaj politike proširenja, kao i posebno vrijedan dokument Deklaracija socijalista i demokrata ususret Samitu Zapadnog Balkana. Ako se podsjetimo riječi velikoga Roberta Šumana: „Evropa neće biti načinjena odjednom ili u skladu s jednim planom. Ona će biti izgrađena kroz konkretna postignuća koja prije svega kreiraju činjeničnu solidarnost!“ Voljeli bismo kad bi na isti način i današnje poruke sa Samita jasno ukazale na evropsku perspektivu za sve kandidate i potencijalne kandidate i činjenicu da samo zajednički  i solidarno možemo izgraditi Evropu budućnosti, upravo ovako kako ukazuju i dokumenti naših sestrinskih partija koje sam naveo.

Danas, možda kao nikad prije ova perspektiva je neophodna kako bi se stalo na put lutanjima u evropskom smislu i uticaju trećih strana. U ovoj novoj situaciji smo svi mnogo ranjiviji nego što smo to bili prije izbijanja pandemije. Ne gajimo, stoga, sumnje da se prisustvo lažnih vijesti i političko-ekonomskih uticaja neće povećati, kao što već svjedočimo. Stoga pažnja koja se upućuje iz S&D i PES-a Zapadnom Balkanu ima našu punu zahvalnost. Vjerujem da će i Izvještaj o preporukama EP Savjetu, Komisiji i potpredsjedniku komisije za vanjsku politiku i bezbjednost za zapadni Balkan nakon samita 2020. za koji posebnu zahvalnost dugujemo izvjestiocu Toninu Piculi, jasno naglasiti stav da je politika proširenja jedna od najuspješnijih politika EU i najsnažniji vanjskopolitički alat za promociju demokratije, blagostanja i mira, kao i da je perspektiva punopravnog članstva zasnovana na pojedinačnim zaslugama zemalja ZB, i istovremeno u političkom, bezbjednosnom i ekonomskom je interesu za EU.

Jednako tako, kako je martovska odluka Savjeta da se otvore pregovori s Albanijom i Sjevernom Makedonijom; te  činjenica da Hrvatska, i pored svih problema s kojima se suočila uslijed kovida-19 i potresa,  ipak organizuje današnji sastanak na vrhu te tako demonstrira zavidno evropsko vođstvo, govori u prilog tome da i dalje postoje oni koji se zalažu za napredak u proširenju.

Iako su se zbog izmijenjenih okolnosti, ciljevi planiranog zagrebačkog samita usredsredili na druge oblasti, vjerujemo da je kriza upravo pokazala da bez saradnje, solidarnosti, međuzavisnosti i povjerenja na evropskom kontinentu ne možemo očuvati ono što je naše zajedničko evropsko nasljeđe i napredovati dalje. Očekuje nas zahtjevan i izazovan period u kojem ćemo svi zajednički morati raditi na otklanjanju posljedica krize. Stoga smo i zahvalni Evropskoj uniji što je tako brzo i odlučno donijela paket finansijske podrške za Zapadni Balkan od 3,3 milijarde eura za zdravstveni, socijalni i ekonomski sektor, te očekujemo da EK dalji razvije ekonomski i investicioni plan za region.

Crna Gora je pomogla i omogućila repatrijaciju značajnog broja državljana EU, držala svoje luke otvorenim i uradila sve da se što brže izbori s pandemijom tako ne doprinoseći samo izliječenju u našoj državi nego i poboljšanju situacije u regionu i  Evropi. Pritom smo sačuvali svoje institucije, a uloženi trud u njihovu izgradnju tokom godina evropske integracije se pokazao kao ključan za vitalnost sistema. Konačno, nismo dozvolili da se naruši vladavina prava kao što to vidimo u nekim drugim državama. Uvjeravam vas da nijednog trenutka mi nismo zaboravili svoj evropski cilj. Crna Gora je spremna i za otvaranje svog posljednjeg poglavlja 8 – konkurencija. Očekujemo da će se to i desiti uskoro jer Crna Gora vjeruje u napredovanje zasnovanom na individualnim zaslugama. Tako ćemo na najbolji način pokazati da nas pandemija nije zaustavila u daljem postizanju evropskih vrijednosti i usklađivanja sa standardima pravne tekovine. Upravo u ovo vrijeme treba da pokažemo odlučnost da želimo i možemo ići naprijed.

Drage kolege, uslijed obaveza koje imam povodom predstojećeg Samita, neću moći ispratiti cijelo trajanje ove konferencije, ali će na sastanku ostati član Predsjedništva PES-a iz naše partije Aleksandar Andrija Pejović.

Dozvolite mi da vas  na kraju još jednom pozdravim i zahvalim na pažnji koju posvećujete nama na Balkanu. Ona je danas, kako sam naglasio bitnija nego što je ikad prije bila. Ova najnovija kriza nas opominje da moramo učiniti sve da budemo bolji, da očuvamo vrijednosti zapadne demokratije, liberalno društvo, slobode i ljudska prava, tržišnu ekonomiju uz djelotvorne funkcije države. Evropski parlament se dokazao kao najvažniji korektor i čuvar svih ovih vrijednosti, i stoga računamo na vas.  Citiraću na kraju još jednog od velikana Evrope, Vilija Branta, on je još u vrijeme vrhunca Hladnog rata sedamdesetih rekao da se bez „uticaja ujedinjene Evrope danas ne može u modernom svijetu“. Zato i pozdravljam riječi Deklaracije S&D da težnja zemalja da uđu u EU čini Uniju uticajnijom i  jača njen kapacitet za promovisanje pozitivnih promjena u zemljama kandidatima. Zar nam ove riječi i danas ne govore jednako da samo ujedinjeni, svi mi koji se zalažemo za Evropsku uniju, možemo prevladati izazove savremenog doba, na što nas upravo najnoviji događaji najbolje opominju?

Hvala vam na pažnji.

Zakažite sastanak

Odaberite člana naše stranke sa kojim biste željeli da razgovarate i izaberite datume koji vam odgovaraju.

Naš tim će vas kontaktirati u najkraćem roku.

Postanite naš član