Predsjednik Demokratske partije socijalista Crne Gore Milo Đukanović o jučerašnjem napadu na novinarku Oliveru Lakić

“Sinoćni  događaj je potvrda ocjene koju sam izrekao u kampanji za predsjedničke izbore, dakle država mora odlučnom i sinhronizovanim akcijom bezbjednosnih i pravosudnih organa, suzbiti očiglednu bahatost kriminalnih struktura. To je obaveza države prema očekivanju građana da im se garantuje miran i bezbjedan život. Sinoćni incident, dodatno je osjetljiv, jer je riječ o jednom veoma specifičnom ataku na medijskog poslenika. Napad na novinara, u svakoj pravno uređenoj državi, u svakom demokratski uređenom društvu je napad na slobodu izražavanja, napad na demokratiju. Time, to je napad i na ono što je strateški cilj Crne Gore – da u dogledno vrijeme bude dio slobodnog i razvijenog evropskog društva. Specifičnost ovog nasilja od sinoć, je i u tome što je načinom njegovog izvršenja, jasno da se nije željela nanijeti šteta samo novinarki Lakić. Ovim se željela posijati sumnja i nanijeti moralna i politička šteta, određenim javnim ličnostima, djelovima državnog sistema, pa i samoj državi Crnoj Gori. Zato je imperativ da u najkraćem mogućem roku otkrijemo ko se to u državi Crnoj Gori, osjeća toliko moćnim, da može ovakvim sredstvima nanositi štetu državi i mijenjati sliku koja o ovoj državi postoji danas u našem međunarodnom okruženju”, rekao je predsjednik Đukanović. 

Za optužbe koje dolaze od jednog dijela javnosti, a usmjerene su prema njemu,  predsjednik Đukanović kaže da je to očekivano i dodaje: “Prvi su se sa iskonstruisanim optužnicama oglasili oni koji su i najsumnjiviji. Logično, oni žele da zloupotrebom jednog kriminalnog akta, napada na novinarku, žele da time ućutkaju sve koji govore o njihovom kriminalu. I moja poruka njima je – ništa od toga! Hoću da kažem da ću se i dalje sa istim entuzijazmom, do istrebljenja, boriti protiv svih vidova kriminala i protiv svakog kriminalca. I onih koji hladnokrvno likvidiraju ljude u podne u centru grada, i onih koji dižu u vazduh automobile sa svojim protivnicima, ne mareći za moguće nedužne žrtve, i protiv heroja iz mraka koji prislone pištolj na nogu novinarke, da bi joj hiruški precizno nanijeli kontrolisanu, ali nekom drugom ko je politička meta, nekontrolisanu štetu. Ali, jednako tako i protiv svih onih koji misle da ih njihov medijski biznis dovoljno dobro štiti od svega nezakonitog i nemoralnog što čine.

Za mene nema razlike u tome da li metu svom protivniku crta neko iz narko klana ili iz nekog medija. Jer iskustvo nas uči, i u jednom i u drugom slučaju, mnoge glave su zbog toga već izgubljene. Nema razlike ni u tome da li nasilje nad bilo kojim čovjekom, bilo kojim pojedincem, realizuje neki ulični nasilnik ili čovjek koji misli da mu to pravo pripada po osnovu vlasništva u medijima. Nema razlike ni u tome da li porez državi ne plaća neko ko je iz medijskog ili nekog drugog biznisa. Nema razlike ni u tome da li iznudu, nekom biznismenu vrši neko sa pištoljem u ruci ili sa prijetnjom senzacionalističkim naslovnicama. Za sve to postoji jedan te isti izraz, a to je kriminal. Mislim da Crna Gora mora pokazati bezrezevnu odlučnost, kompetentnost nadležnih struktura države, da se protiv svih ovih izraza kriminala, povede odlučna akcija i da se upravo u interesu pravne sigurnosti države i bezbjednosti svakog građanina, izađe na na kraj sa tom pošasti koja ugrožava danas ne samo Crnu Goru i naš region, nego čitav savremeni svijet”, izjavio je predsjednik Đukanović u intervjuu Radio Danilovgradu.

Zakažite sastanak

Odaberite člana naše stranke sa kojim biste željeli da razgovarate i izaberite datume koji vam odgovaraju.

Naš tim će vas kontaktirati u najkraćem roku.

Postanite naš član