Pozivamo predsjednika Vlade da smijeni ministra Vladimira Leposavića

S obzirom na to da je ministar pravde, manjinskih i ljudskih prava Vladimir Leposavić po drugi put odbio da prizna presudu Međunarodnog suda za ratne zločine u Hagu i prizna da se u Srebrenici dogodio genocid, dolje potpisane partije ovim putem javno pozivaju predsjednika Vlade Crne Gore da u što kraćem roku smijeni pomenutog ministra, što bi bilo u najboljem interesu građana i države Crne Gore.

Ne ulazeći u lične afinitete ministra Leposavića, njegove izjave sa sjednice Skupštine Crne Gore, održane u petak, ne samo da su izazvale oštre reakcije domaće i međunarodne zajednice, već duboko vrijeđaju građane Crne Gore, žrtve genocida u Srebrenici i njihove sunarodnike.

Leposavićev nastup direktan je atak na jedan od najvećih uspjeha doskorašnjeg međunarodnog političkog kursa Crne Gore – a to je afirmacija dobrosusjedskih odnosa.

Nadalje, stavovi ministra Leposavića dali su i jasan odgovor u kojem pravcu radi aktuelna Vlada Crne Gore – a on je u potpunoj suprotnosti sa davno postavljenim načelima građanske države. Naročito brine što su takve izjave izašle iz usta nekoga ko je u Vladi zadužen za resore pravde, ljudskih i manjinskih prava.

Dodatno, kao odgovorne predstavnike građana, naročito nas zabrinjava naglo urušavanje reputacije Crne Gore na međunarodnom nivou, za šta je odgovorna cjelokupna Vlada Crne Gore.

Od skandaloznih dešavanja u sektoru bezbjednosti, sve do jučerašnjih  opominjućih reakcija ambasada Sjedinjenih Američkih Država i Velike Britanije, a danas i ambasadora S.R. Njemačke kao i Evropske komisije, sve je više jasnih signala da ova Vlada ne radi u korist evropskog i transatlantskog puta Crne Gore.

Najzad, stavovi ministra Leposavića nedopustivi su i sa civilizacijskog aspekta.

Zbog svega navedenog, pozivamo predsjednika Vlade da razriješi ministra Leposavića, koji je jasno potvrdio da je nedostojan funkcije koju obavlja.

Potpisnici saopštenja:

Demokratska partija socijalista

Socijaldemokrate Crne Gore

Bošnjačka stranka

Albanska koalicija Jednoglasno

Demokratska partija – DP

Demokratska unija Albanaca

Demokratski savez u Crnoj Gori

Liberalna partija

Zakažite sastanak

Odaberite člana naše stranke sa kojim biste željeli da razgovarate i izaberite datume koji vam odgovaraju.

Naš tim će vas kontaktirati u najkraćem roku.

Postanite naš član