Poslanički klub DPS: Situacija složena, zanemarimo razlike i djelujmo zajedno

Bez obzira na politikanstske napade i kvalifikacije u pojedinim medijskim istupima određenih političkih subjekata, hoćemo da vjerujemo da svaki građanin Crne Gore, a time i svaka politička struktura i svaki društveni subjekt, razumiju složenost situacije sa kojom se, kao i cijeli svijet, suočavamo u ovom periodu.

Takav pristup nam ne daje za pravo da ijednom riječju doprinesemo bilo kakvom javnom antagoniziranju, čak ni polemici. Jednostavno, nije vrijeme da ni gram naše društvene energije raspemo na djelovanje koje nije usmjereno na uspješnost odbrane Crne Gore i crnogorskog društva od pandemijske pošasti.

Podsjetićemo da je naša inicijativa usmjerena na aktivno participiranje Skupštine i svih poslanika u definisanju mjera koje će olakšati ekonomsku situaciju građanima i privredi i na efikasnu zakonsku podršku za formalizovanje tih mjera. Sugestija je da to radimo institucionalno, ozbiljno i sa punom odgovornošću predloga koje imamo.

Ne potcjenjujemo potrebu i da, svako od nas, upozna javnost sa svojim idejama. Štaviše! No, javno iznošenje ideja vezanih za saniranje ekonomskih posljedica treba da podrazumijeva i potrebu provjere izvodljivosti svake ideje, sa aspekta mogućnosti koje, kao država, imamo. A takvu provjeru možemo napraviti samo institucionalno, uz uvažavanje svih činjenica i argumenata. Ako te agumente zanemarimo, naši javno iznešeni predlozi biće samo prizemna animacija javnosti, po principu “bolje mlad i bogat, nego star i siromašan”, odnosno – trivijalni politički populizam i traganje za samodopadljivošću.

Ako zaista želimo da damo konstruktivan doprinos, način postoji. Taj način ne ugrožava ničija politička prava i procjene o potrebi bojkota Skupštine, ali svakako povlači razliku između populizma i ozbiljnih ekonomskih i drugih predloga, sugestija i ideja. Ko god se te granice ne boji, dobro je došao i svaki njegov predlog će ozbiljno biti razmotren, pa ma koliko njegova politička pozicija bila “na drugoj strani”. I definitivno nam neće biti problem da bilo kome priznamo da je prvi predložio ovo ili ono. Tu rang listu idejnog prvenstva neka pravi onaj ko misli da je Crnoj Gori potrebna. Takvo nadgornjavanje nas u DPS-u ne zanima, a sigurni smo da ne zanima ni većinsku Crnu Goru koja se, iz dana u dan, sve više sabira oko zajedničkog cilja – minimalizovanja  posljedica ove epidemijske stihije.

Poslanički klub Demokratske partije socijalista Crne Gore

Zakažite sastanak

Odaberite člana naše stranke sa kojim biste željeli da razgovarate i izaberite datume koji vam odgovaraju.

Naš tim će vas kontaktirati u najkraćem roku.

Postanite naš član