Poslanički klub DPS: Podnijeta inicijativa za formiranje parlamentarne Radne grupe za optimizaciju izbornog zakonodavstva

Poslanički klub Demokratske partije socijalista, podnio je danas Kolegijumu Skupštine Crne Gore inicijativu za formiranje parlamentarne Radne grupe za optimizaciju izbornog zakonodavstva i opštih ambijentalnih uslova za sprovođenje izbora.

Kao reprezentativna struktura partije sa državotvornom misijom, smatramo da unaprijeđenje zakonodavnog okvira, posebno u dijelu regulative  kojom se uređuje izborni proces, i usklađivanje istih sa legislativom razvijenih demokratskih država, predstavlja jedan od prioriteta u radu  Skupštine Crne Gore. U tom kontekstu, a nezavisno od aktuelnih političkih okolnosti i kvalitativnih ocjena pomenutih zakonskih rješenja i efektivnosti njihove primjene, Skupština mora biti spremna da kontinuirano radi na poboljšanju ovog seta zakona, kako bi se dodatno unaprijedio demokratski ambijent u kome građani iskazuju svoju izbornu volju. Dakle, mišljenja smo da svi mehanizmi koji su na raspolaganju Skupštini moraju biti aktivirani kako bi se predmetna optimizacija obavljala uz maksimalnu transparentnost i učešće svih relevantnih struktura na političkoj sceni kao i u odredjenim formama i angažovanje ekspertskog i civilnog sektora.

Iako je ocjena DPS-a da izborno zakonodavstvo Crne Gore, po svojim globalnim postavkama i operativnim mehanizmima, spada u bolje izborno-pravne mehanizme, Poslanički klub DPS-a smatra da postoje određene nedorečenosti i nedostaci, i u zakonskim prerogativima i u domenu primjene, i da ih treba otkloniti. U tom smislu, pozdravljamo sve pozitivne sugestije i prijedloge usmjerene u istom smjeru, prvenstveno misleći na preporuke iz izvještaja Misije ODIHR-a, ali i na niz javno iznesenih prijedloga pojedinih političkih struktura i reprezenata  ekspertskog i civilnog sektora.

Uz podsjećanje da je prilikom formiranja radne grupe sličnim povodom, prošle godine, DPS dao najveći doprinos usvajanju i izmjeni legislative (sve osim Zakona o izboru odbornika i poslanika za koji je bila neophodna dvotrećinska većina), namjera nam je da u novoj radnoj grupi, takođe, kao najveća i najodgovornija partija u Crnoj Gori, damo najveći doprinos. Imajući u vidu činjenicu da je rad pomenute radne grupe dao odlične rezultate, ovom prilikom predlažemo  model, koji se prethodno pokazao veoma efikasnim i transparentnim, napominjući to da su, kroz različite forme učešća, svoj doprinos dale i opozicione partije, predstavnici civilnog sektora, NVO i dr.

Vjerujemo da Crna Gora otvara novo poglavlje u razvoju demokratskih standarda i da ćemo, svi skupa, uzdizanjem iznad uskopartijskih interesa pokazati političku zrelost. U prilog takvom doživljaju politike, DPS će uvijek biti zagovornik demokratske komunikacije i partija otvorenih vrata za sve one subjekte koji svoju ulogu vide u jačanju institucija sistema i poboljšanju životnog standarda naših građana. Ukoliko svi prepoznaju i iskoriste ovu šansu, biće to velika, zajednička pobjeda crnogorske demokratije, bez obzira na političke razlike.

Media tim Demokratske partije socijalista Crne Gore

Zakažite sastanak

Odaberite člana naše stranke sa kojim biste željeli da razgovarate i izaberite datume koji vam odgovaraju.

Naš tim će vas kontaktirati u najkraćem roku.

Postanite naš član