Popović: Novoj lokalnoj vlasti u Danilovgradu ostavljeni čvrsti temelji za dalji razvoj omladinske politike

Kao mlada osoba, koja nije isključivo partijski profilisana, koja ima dug i reprezentativni staž u omladinskoj politici, kao neko kome na ponos služi činjenica da sam učestvovala u kreiranju politika za mlade, ne samo u našem gradu, nego i u Crnoj Gori, osjećam obavezu prema danilovgradskoj i crnogorskoj javnosti, da reagujem povodom neutemeljenih kritika potpredsjednice Opštine Danilovgrad Marije Radonjić.

Onog momenta kad sam se odlučila na politički aktivizam, odlučila sam da se bavim politikom, a ne politikanstvom, zato i prezirem kritizerstvo, iznad kojeg se uvijek izdižem, ali ne i ovog puta kada neko, sa lokalno odgovorne funkcije, olako sebi daje, uprkos vlastitoj neupućenosti, za pravo da ocjenjuje Lokalni akcioni plan za mlade, čije je kreiranje u Danilovgradu bilo javno i transparentno, a u tom su procesu mogli učestvovati i učestvovali su mladi ljudi iz našeg grada, bez obzira na svoju nacionalnu, vjersku, političku ili bilo koju drugu pripadnost.

Ne sjećam se da su tada, kad je bilo potrebno dati doprinos kreiranju te platforme na bazi čije realizacije se poboljšava položaj mladih, uvažena gospođa Radonjić, niti bilo ko od njenih mladih političkih saboraca i partijskih kolega, pokazali interesovanje za učešće u procesu stvaranja istog, a kamoli dali bilo kakav doprinos.

Da, konstruktivna kritika je uvijek na mjestu, ali onda kad ste konstruktivni saigrač, a ne prazni kritizer, koji olako daje neprelaznu ocjenu za nečiji mukotrpan rad, bez da objektivno, nepristrasno i profesionalno sagleda sve činjenice. To je onda čak i arogancija, koja ne bi trebalo da bude svojstvena mladom čovjeku.

Budući da je danilovgradska javnost pravovremeno i blagovremeno bila obaviještena o svim aktivnostima Omladinskog servisa u Danilovgradu, te da o tome svjedoče konkretni rezultati rada, na to se ne bih posebno osvratala, ali bih posebno naglasila važnost međusektorske saradnje koju smo odgovorno razvijali u Danilovgradu, u čijim okvirima smo okupljali mlade ljude koji drugačije misle, a koji su bili ujedinjeni u cilju da grade društvo po mjeri svakog čovjeka.

Gradili smo priču koja je iznad svake politike, radeći na neformalnom obrazovanju mladih, a onda su nam, u trenutku najvećih uspjeha, ključ u bravu stavile političke strukture koje Vi personifikujete.

Vi ne znate i ne možete znati, jer to nije bio predmet Vašeg interesovanja kada smo se mi time bavili, kako je bilo objasniti mladima Danilovgrada, da zbog politike mi moramo obustaviti naš rad, rast, razvoj, umrežavanje i druženje, čiji je cilj bio najpozitivnija afirmacija danilovgradske mladosti kao neprocjenjivo vrijednog potencijala koji naša opština posjeduje.

Potpuno je logično da Vi to ne znate i ne možete znati, jer politika čiji ste Vi reprezent nije pažnju posvećivala izgradnji temelja za razvoj omladinske politike, te gotovo neizostavno da miješate pojmove i ne pravite razliku između omladinske politike kao grane politike koja insistira na kreiranju mehanizama za bolji život mladih od visoke politike u koju ste preko noći dospjeli.

Ipak je, potpredsjednice Opštine, neozbiljno i neumjesno nazivati svoje mlade sugrađane koji su se omladinskom politikom u Danilovgradu bavili prije Vas, politički podobnima, jer niko od njih nikakvu funkciju nije dobio naprasno niti je bilo ko zauzeo rukovodeću fotelju bez ikakvog radnog iskustva na osnovu partijske knjižice.

Svakako je pohvalno da osoba Vaših godina bude važna karika u procesima donošenja odluka, n’o ipak prije nego li donese negativan sud o radu sa mladima u našem gradu, bolje da pogledate kvalitetne temelje koje smo ostavili, a samo jedan od njih je donacija EU INFO centra Omladinskom servisu Danilovgrad, koja je bila svojevrsno priznanje za naš vrijedan i posvećen rad.

Ništa mi to nijesmo ponijeli sa sobom, već smo svoje zasluge ostavili kao čvrst osnov na kojem će neko nakon nas raditi da nam svima bude bolje.

N’o, ipak, zanimljivo je da ste našli za shodno neutemeljeno da komentarišete da su mladi u Danilovgradu bili zapostavljani, a da ste ćutnjom ispratili gašenje Omladinskih servisa od strane Vesne Bratić, bivše ministarke, za koju ste besprizorno isticali da posvećeno radi na poboljšanju uslova obrazovanja, dok je realizovala nezapamćenu revanšističku sječu kadrova koja će državu koštati 300 hiljada eura.

Marija Popović, sekretarka Savjeta mladih DPS Crne Gore

Zakažite sastanak

Odaberite člana naše stranke sa kojim biste željeli da razgovarate i izaberite datume koji vam odgovaraju.

Naš tim će vas kontaktirati u najkraćem roku.

Postanite naš član