Pejović u Sarajevu na regionalnom samitu lidera lijevih partija

Aleksandar Andrija Pejović, član Glavnog odbora i predsjednik Komisije za međunarodnu saradnju, evropske i evroatlantske integracije DPS-a učestvovao je u Sarajevu na regionalnom samitu lidera lijevih partija, koju je organizovao SDP BiH u saradnji s Partijom evropskih socijalista, a koji su pratili paralelni radni sastanci i diskusije u organizaciji Grupe socijalista i demokrata u Evropskom parlamentu i Fondacije Fridrih Ebert. Na konferenciji je zajednički ocijenjeno da je potrebno jače i bolje raditi na integrativnim procesima u regiji i samim tim kvalitetnije sarađivati među političkim faktorima.

A. A. Pejović je informisao o aktuelnim procesima na društveno političkoj sceni Crne Gore posebno akcentirajući predstojeće izborne cikluse – lokalne i predsjedničke izbore. Izrazio je očekivanje da će rezultati jasnije profilisati političku scenu i dati jasan odgovor na bojkot opozicije, što će sveukupno uticati na definisanje daljih društvenih procesa i snaženje dijaloga kao mehanizma za postizanje punog demokratskog kapaciteta društva. Kada je u pitanju bojkot opozicije Pejović je informisao da je DPS više puta uputila poziv opoziciji, posebno inicirajući dijalog o implementaciji preporuka OEBS/ODIHRA-a, koji se sprovodi u okviru parlamentarne grupe u Skupštini Crne Gore. Posebno je ukazao na edukaciju o evropskim integracijama unutar partije kako bi članstvo bilo bolje upoznato s procesima kroz koje Crna Gora prolazi. 

Pejović je napravio osvrt i na obaveze koje Crnu Goru očekuju u daljem pregovaračkom procesu. Zahvalio je evropskim specijalistima za podršku u dosadašnjem procesu pregovora i istakao da će dalja politička afirmacija u EP biti od izuzetnog značaja imajući u vidu predstojeći period donošenja značajnih političkih odluka do Samita Zapadni Balkan – EU 17. V 2018. u Sofiji. U tom pravcu, Pejović je naglasio važnost aktivne participacije evropskih socijalista, ali i sestrinskih partija koje dolaze iz zemalja članica kako bi upravo socijaldemokratske snage, kao što je DPS, inicirale i aktivno uticale na formulisanje politika i novog okvira za proširenje EU na Zapadni Balkan. 

Takođe, Pejović je prenio spremnost DPS-a da bude domaćin PES-ove Radne grupe za Zapadni Balkan i predložio pokretanje inicijative za postizanje punopravnog članstva u PES-u. Tokom samita u Sarajevu, Pejović je imao niz bilateralnih sastanaka i razgovora s kolegama iz regije, Evropskog parlementa i PES-a. 

Pored predsjednika komisije Pejovića, delegaciju DPS-a na samitu činili su: poslanik Danijel Živković, članica OO DPS Ulcinj Pranvera Sulić, sekretarka komisije Svetlana Vuković i član komisije Miodrag Radović.

Zakažite sastanak

Odaberite člana naše stranke sa kojim biste željeli da razgovarate i izaberite datume koji vam odgovaraju.

Naš tim će vas kontaktirati u najkraćem roku.

Postanite naš član