Opozicija sa Kvintom: Zabrinutost za evropski put Crne Gore, nećemo dozvoliti promjenu građanskog koncepta

Lideri opozicionih partija sastali su se sa ambasadorima zemalja Kvinte i delegacijom EU u Crnoj Gori.

Ispred opozicije, sastanku su prisustvovali predsjednik DPS-a Danijel Živković, predsjednik SD-a Damir Šehović, predsjednik DUA Mehmed Zenka, predsjednik HGI Adrijan Vuksanović, predsjednik LP Vatroslav Belan i generalni sekretar DPS-a Aleksandar Bogdanović.

Ispred zemalja Kvinte sagovornici su bili šefica Delegacije EU u Crnoj Gori, ambasadorka Oana Kristina Popa, ambasadorka SAD Džudi Rajzing Rajnke, ambasadorka Velike Britanije Don Meken, ambasadorka Italije Andreina Marsella, ambasadorka Francuske An Mari Maske i otpravnik poslova ambasade Njemačke Ralf Reusch.

Tokom razgovora, predstavnici međunarodne zajednice upoznati su sa stavovima opozicije o aktuelnoj političkoj situaciji, sa posebnim akcentom na rad parlamentarne većine i najavljene rekonstrukcije Vlade.

Danijel Živković je istakao kako parlamentarna većina ne vodi državu putem evropskih integracija, posebno ako se ima u vidu najava o rekonstrukciji Vlade sa strankama koje su svojim dosadašnjim djelovanjem pokazale da su suprotstavljene evropskim vrijednostima.

Posebno se osvrnuo na određene poteze kojima akteri parlamentarne većine narušavaju građanski karakter Crne Gore i dodao da to treba da bude znak upozorenja svima koji se zalažu za očuvanje evropskih vrijednosti u Crnoj Gori.

Živković je ocjenio da se u kontinuitetu narušava politička stabilnost i dodao da Demokratska partija socijalista neće dozvoliti ugrožavanje multietničkog i građanskog karaktera društva, kao ni daljeg napretka Crne Gore ka Evropskoj uniji.

Damir Šehović je istakao da je namjera određenih struktura postepeno mijenjanje građanskog karaktera Crne Gore i dodao da postoji velika opasnost da uspiju u toj namjeri ukoliko ti politički subjekti budu u prilici i da se nađu u budućoj izvršnoj vlasti.

Mehmed Zenka je sa pozicije predstavnika manje brojnih naroda ukazao na značaj zastupanja civilizacijskih vrijednosti po kojima je Crna Gora bila prepoznatljiva, i dodao da zbog očuvanja takvih vrijednosti nije i neće pristati na partnerstvo sa partijama koje su suprotstavljene tim vrijednostima.

Adrijan Vuksanović je izrazio slaganje u ocjeni da manje brojni narodi ne trebaju odustati od svojih ideoloških i političkih principa, i dodao da upravo ideološka podjeljenost aktuelne vlasti dovodi u opasnost građanski karakter Crne Gore.

Vatroslav Belan je ukazao na opasnosti upliva i uticaja trećih strana i zaključio da se Crna Gora ne smije povući pred retrogradnim idejama koje u Crnoj Gori vide pogodno tle za ispunjavanje svojih interesa.

Lideri parlamentarne opozicije ocjenili su da u prvih 100 dana rada Vlade ne postoji suštinski napredak Crne Gore u procesu EU integracija, imajući u vidu da evropska agenda nije samo štrikiranje obaveza već unapređenje i izgradnja evropskog sistema vrijednosti, koji se od strane parlamentarne većine u kontinuitetu narušava.

Ambasadori su se zahvalili opozicionim liderima na njihovim detaljno izloženim stavovima i notirali njihovu zabrinutost da je u kontekstu regionalnih i geopolitičkih dešavanja neophodno kontinuirano pratiti političke procese u Crnoj Gori, kako se ne bi dozvolilo da uticaj trećih strana prevlada nad interesima agende Evropske unije.

Predstavnici diplomatskog kora su takođe ponovili nepromijenjen stav da očekuju da Vlada i politički subjekti budu na liniji evropskih i evroatlantskih vrijednosti, jer samo tako Crna Gora može biti pouzdan partner zemalja Kvinte i Evropske unije.

Demokratska partija socijalista Crne Gore

Zakažite sastanak

Odaberite člana naše stranke sa kojim biste željeli da razgovarate i izaberite datume koji vam odgovaraju.

Naš tim će vas kontaktirati u najkraćem roku.

Postanite naš član