OO DPS Tivat: Valorizacija tivatskog Aerodroma značajna za Crnu Goru

Odbornici DPS nijesu podržali inicijativu Kluba odbornika Socijaldemokratske partije da se na dnevni red današnje sjednice Skupštine opštine Tivat uvrsti Zaključak kojim se obavezuje predsjednik Opštine, Vlada Crne Gore i Ministartsvo saobraćaja, da presipitaju postupak vraćanja prava raspolaganja na nepokretnostima obuhvaćenim DSL sektor 24 sa opštine Tivat na Vladu Crne Gore. 

Smatramo da je ova inicijativa suštinski beskorisna, ako znamo da su nadležni organi lokalne uprave kroz sprovedeni upravni postupak iskoristili sva pravno dozvoljena sredstva (žalbu i tužbu) kojima se preispituje zakonitost postupka za prenos zemljišta. Takođe, ne treba zaboraviti ni činjenicu da se predmetno zemljište nalazi u zoni morskog dobra, na kojem, kao dobru od opšteg interesa, jedino država Crna Gora može biti nosilac prava svojine, a Vlada subjekt raspolaganja. I pored navedene činjenice, nadležni organi Opštine su sproveli postupak sa ciljem otklanjanja svake, eventualne pa i formalne manjkavosti, iskazujući na taj način svoj odgovoran odnos prema ovom važnom pitanju. 

Pitanje Aerodroma Tivat i njegova valorizacija na dugoročno održiv način je projekat od strateškog interesa ne samo za opštinu Tivat, već i za Crnu Goru, koja pored ulaganja u projekat autoputa, želi da postane značajna avio destinacija i time dodatno osnaži uticaj turizma na visoke stope privrednog rasta. 

Opština Tivat je najbolje u Crnoj Gori, ali i šire, osjetila benefite vizije razvojne politike Vlade Crne Gore i što znači kada se u datom trenutku na pravi način iskoriste razvojne šanse kakve se rijetko ukažu. Podsjetimo se da su Porto Montenegro i Luštica Bay danas projekti po kojima je prepoznata Crna Gora, ali i brendovi koji našu opštinu i državu pozicioniraju ispred konkurencije u okruženju.  

Zadržavanje trenutnog stanja Aerodroma je apsolutno neodrživo. Zagovornici takvog koncepta pokazuju strah od nečeg novog, ili je u pitanju pokušaj da se zadržavanjem postojećeg stanja sačuvaju neki trenutni partikularni interesi.

Ipak, ako se u razmatranje uzme činjenica da je Državna studija lokacije sektor 24, za čiju su realizaciju opredijeljena ogromna sredstva, da se kroz davanje koncesije obezbjeđuje da koncesionar uloži najmanje 200 miliona eura, kao i činjenica da je slika današnjeg Aerodroma u Tivtu u najmanju ruku problematična,  onda je jasno da glavni motiv zbog čega se aerodromi daju u koncesiju nije koncesiona naknada. Mnogo važniji su ukupni efekti koje ćemo dobiti od koncesije, i kako će ovaj prostor izgledati ako se ima u vidu u budućnosti, sa svim planiranim sadržajima na ovom i prostoru šireg akvatorijuma. 

Za nas u DPS-u je vrlo važno  pitanje imovine bivših vlasnika zemljišta. Zalagaćemo se da se  u daljem postupku obeštete raniji vlasnici uz napomenu da je zaštita prava svojine jasno iskazana i kroz ponuđeni koncesioni akt. Opština Tivat će  u saradnji sa Vladom, kroz učešće  predstavnika opština u tenderskoj komisiji i u daljem postupku, zaštiti svoje interese. S pravom očekujemo da dio koncesione naknade koja bude ostvarivana na teritoriji naše opštine bude prihod njenog budžeta.

Opštinski odbor DPS Tivat

Zakažite sastanak

Odaberite člana naše stranke sa kojim biste željeli da razgovarate i izaberite datume koji vam odgovaraju.

Naš tim će vas kontaktirati u najkraćem roku.

Postanite naš član