OO DPS Tivat: Počela šarada nove koalicione vlasti

Rasplet najnovijih događaja u Opštini Tivat, potvrđuje ono što smo nedavno najavili, da je šarada nove koalicione vlasti tek počela.

Naime, na snagu je stupila nova Odluka o organizaciji i načinu rada lokalne uprave sačinjena perom, koga drugog do “eksperata”. Vjerujemo da nije slučajno što nova Odluka o organizaciji i načinu rada lokalne uprave ima ukupno 12 sekretarijata, direkcija i službi na čijem će čelu biti izabrano, odnosno, bolje reći dovedeno 12 starješina. Simbolika je i više nego očigledna: Isusovih, Krivokapićevih i Komnenovićevih 12 lokalnih apostola.

Gospodo iz koalicije, vjerujemo da ste zaboravili da i dalje živimo u sekularnoj državi Crnoj Gori, jer svojim postupcima podilazite SPC i vraćate dug za to što vas je postavila tamo gdje ste sad. Zato “morate” jednom sedmično, kao rukovodioci Opštine, na brifing sa “modernim” popom u javnosti poznatim po tome da voli da ispovijeda po hotelima visoke kategorije.

No, vratimo se pomenutim apostolima. Apostol, kao što znate dragi sugrađani, tumači se kao učenik, poslanik, sljedbenik. I tek sada nam je jasno zašto su u petak i subotu, sada već bivšim stariješinama organa, uprkos njihovoj stručnosti, uručena rješenja o prestanku mandata: samo zato što su članovi DPS-a i kao takvi ne mogu biti sljedbenici ideologije koji je lažna „građanska” lista nametnula. Ljudi kojima ste dali otkaz mogli su ostati sljedbenici jedino Ustava i zakona koji štite državu Crnu Goru i Tivat u njoj. Svakako ne mogu slijediti ideologiju koja želi da istrijebi sve ono što čini identitet Boke i Crne Gora, vjekovima unazad: oaza multikulturalnosti, različitih vjeroispovijesti, različitih nacionalnosti i političkih pripadnosti.

Smijenjivanjem dosadašnjih stariješina organa, nova vlast je dokazala svoju okrutnost i u saopštavanju takvih vijesti: “bila je to isključivo politička volja i odluka našeg Glavnog odbora”!? Koji je to “Glavni odbor”? Je li to neki novi organ koji je izumila nova većina, pa da ga patentiramo kao primjer dobre prakse i za druge opštine? To je bio vaš glavni argument u razgovoru sa stariješinama organa i argument na koji su se pozivali rukovodioci izvršne vlasti, ostavljajući pojedine osobe bez posla na samo par godina do sticanja penzije i ne dajući šansu ljudima da ostvare svoja prava, bez obzira na, ponavljamo, političku pripadnost. No, poštovane kolege iz koalicije, nećemo vas moliti da ih ne dirate. Nećemo angažovati tate ili mamine i tatine podstanare da obijaju pragove opštinske i mole za njihove sinove. I molimo vas, nemojte bacati građanima prašinu u oči da ste ostavili neke kadrove DPS-a. Nijeste ih dirali jer vam nedostaju kadrovi koji bi mogli biti na čelu tih organa: nemate ih ili oni koje imate ne ispunjavaju uslove.

Novu Odluku o organizaciji i načinu rada Opštine Tivat pisao je čovjek koji je imao iskustva u radu lokalne samouprave jedino u dijelu vršenja funkcije odbornika, a koji sada, kao “veliki znalac” dijeli “dobronamjerne” savjete na trećem spratu, jer budimo iskreni: ne posjeduje stručna znanja niti kvalifikacije da pokrije ama baš nijednu funkciju u Opštini. Kada smo već kod nekompetentnosti, kažimo i to da je tokom vikenda najavljeno postavljanje svih 12 apostola, pardon, stariješina organa, ali prekjuče su se malo zabrojali pa su donijeta rješenja za samo njih četvoro. Ispunjavaju li to četvoro sve uslove koje Zakon propisuje, iako su u v.d. stanju? Šta se dešava sa preostalih osmoro? Čekate da dođu iz Budve? Nijeste li vi, dragi koalicioni partneri u vlasti, prvi koji ste dizali ruke uvis i kritikovali prethodnu vlast kako dovodi kadrove sa strane? Što potegoste za Budvom? Imamo i mi ovdje stručnih lica u Tivtu, ali se revanširate i otpuštate ih zbog njihove političke pripadnosti.

A možemo nešto da kažemo i o samim nazivima organa u novoj Odluci o organizaciji. Naime, da bi smijenili sekretarku za lokalnu samoupravu bili su “primorani” da makar promijene naziv organa, ali čak ni to ne umiju da urade kako treba pa su ga nazvali Sekretarijat za lokalnu upravu: opet nešto što nema veze sa Zakonom. Većini u novoj vlasti nije jasno što je lokalna uprava, a što lokalna samouprava. A da neznanju nema kraja, govori i to što novom Odlukom derogiraju Zakon o lokalnoj samoupravi i Zakon o zaštiti i spašavanju, pa umjesto Službe zaštite i spašavanja, ostade samo Služba zaštite – nema više, poštovani Tivćani, spašavanja. Da ne govorimo o spajanju komunalne inspekcije i komunalne policije, uprkos tome što je komunalna policija Zakonom o lokalnoj samoupravi uspostavljena kao posebna – specifična služba. I mnoge druge nebuloze od naziva Direkcije za imovinsko pravne poslove, pa Sekretarijata za privredu: vraćamo se unazad dvadeset godina. Iako nijesu završeni Pravilnici o sistematizaciji, “lokalni eksperti” već znaju da će tehnološki višak biti 30% zaposlenih lokalnih službenika i namještenika, a nas zanima kojom metodom to utvrdiše? Po principu: “ovaj je DPS, ovaj ne”? Osim sudova koje ćemo o jadu zabaviti nezakonitim rješenjima nove vlasti, očigledno da će posla imati i mnogi drugi organi.

Zato umjesto smijeha, koji mu je nagnao i suze na oči kada je čitao naše prethodno saopštenje, predsjedniku Komnenoviću savjetujemo da se malo zamisli nad onim što radi. Kako su krenuli, svi su izgledi da neće plakati od smijeha nego od muke.

Opštinski odbor DPS Tivat

Zakažite sastanak

Odaberite člana naše stranke sa kojim biste željeli da razgovarate i izaberite datume koji vam odgovaraju.

Naš tim će vas kontaktirati u najkraćem roku.

Postanite naš član