OO DPS Nikšić: Laž je naša nacija, revanšizam i politika iznad zdravlja građana

Marko Mitrović v.d. direktora Opšte bolnice Nikšić u posljednjih nekoliko medijskih nastupa iznio je niz neistina na račun zdravstvene ustanove na čije čelo je postavljen nedavno, zahvaljujući partijskoj knjižici Demokratske Crne Gore. U maniru brojnih eksperata koji se od 02. decembra zapošljavaju “po dubini”, gospodin Mitrović svoje stavove mijenja u skladu sa tim kojoj strani pripada, pa sve ono što je nekad kritikovao sada veliča ili gura pod tepih. Zato se valja podsjetiti svih neistina, manipulacija i obmana osobe kojoj su Nikšićani povjerili svoje zdravlje, a u trenutnoj epidemiološkoj situaciji mnogi od njih i živote.

U emisiji Reflektor na TV Vijesti povodom epidemiološke situacije gospodin Mitrović je u decembru prošle godine izjavio da je “skoro polovina zaposlenih u Opštoj bolnici Nikšić zaraženo koronavirusom”. To bi značilo da je 203 zaposlena u tom trenutku bilo zaraženo, što je apsolutna neistina, budući da ih je bilo ukupno 23 pozitivnih i u izolaciji.

Dalje, u nedavno realizovanom intervjuu u prostorijama Demokrata gospodin Mitrović je izjavio da je navodno “zatekao loše stanje u Opštoj bolnici Nikšić… decenije nebrige, loše kadrovske politike i loše opremljenosti bolnice… čovjek koji je vladao bolnicom 15 godina nije raspisao prvih deset godina ni jednu specijalizaciju”, ovo je još jedna u nizu izrečenih neistina, budući da Opšta bolnica Nikšić ima osam internista i jednog infektologa, kao i četiri anesteziologa. Jasno je da se radi o brutalnim neistinama i pokušajima manipulacije građanima Nikšića koji znaju da je Opšta bolnica Nikšić zvanično jedna od najprestižnijih ustanova ovog tipa u Crnoj Gori.

U posljenjih deset godina napravljen je izuzetan napredak u tehničko – tehnološkom i kadrovskom pogledu. Preko 90% svih smještajnih kapaciteta ustanove je renovirano i dovedeno do apartmanskog, a nabavljeno je i preko 3,5 miliona najsavremenije opreme, što nikšićku bolnicu svrstava u najopremljenije zdravstvene ustanove posle KCCG u Crnoj Gori.

I najbitnije, uporedo sa ovim školovan je i kadar – visokostručni i srednje medicinski. Podsjećanja radi, 2008. godine je bilo u bolnici zaposleno 30 ljekara, a danas je zapošljeno 77 ljekara. Ovo znači da je raspisano 47 specijalizacija, a od 2006. – 2016. godine 31 specijalizacija. Podsjećanja radi, 2013. godine su doktor Mitrović i njegov brat, takođe, dobili specijalizaciju.

Laž je i tvrdnja da Nikšićkoj bolnici nedostaje kadra. Naprotiv, u ovom trenutku ima više ljekara nego što je to predviđeno važećim aktom o sistematizaciji. Na Internom odeljenju angažovano je 10 specijalista internih bolesti i tri ljekara na specijalizaciji, a ne kako Mitrović tvrdi samo osam. Nije istinit ni podatak da bolnica ima samo jednog infektologa, već dva, kao ni da na anesteziji rade samo četiri doktora, već sedam. I tako u nedogled.

Mitrović na isti način pokušava spinovati i priču o heliodromu, koji nije i ne može biti sporan, budući da je cjelokupne procedure vodila Ambasada SAD. 

Osim namjernog iznošenja neistina, ili demonstracije nepoznavanja institucije kojom upravlja, interesantni su i menadžerski potezi doktora Mitrovića. On je, naime, u vrijeme pandemije i ogromne stope smrtnosti usljed komplikacija  izazvanih koronavirusom, smijenio sve najsposobnije ljekare specijaliste sa rukovodećih mjesta čije iskustvo i znanje je nezamjenjivo u ovom trenutku i na njihova mjesta postavlja ljude bez značajnog iskustva i znanja. Dakle, politika je za Mitrovića prioritet, poslije nje revanšizam, pa onda zdravlje građana.

U ovu menadžersku gimnastiku treba uvrstiti i tzv. stacionar za liječenje oboljelih od kovida u osnovnoj školi udaljenoj 20 km od bolnice. Svaki ozbiljni komentar na ovo bio bi suvišan.

Na kraju treba podsjetiti i to da je u vrijeme kada je na čelo bolnice bio prethodni menadžment ona, kao respiratorni centar za sjeverozapadni dio Crne Gore, imala 120 kreveta i sa postojećim kadrom opsluživala ovaj region bez problema, ali i bolnički dio  gdje su se bez smetnje liječili pacijenti od drugih bolesti. Nakon obilaska eksperata SZO tada je nikšićka bolnica dobila ocjenu kao najorganizovanija ustanova, ustanova sa najboljim smještajnim uslovima, ustanova sa izuzetno stručnim kadrom od svih koje su zadužene za liječenje kovid pacijenata.

Opštinski odbor DPS Nikšić 

Zakažite sastanak

Odaberite člana naše stranke sa kojim biste željeli da razgovarate i izaberite datume koji vam odgovaraju.

Naš tim će vas kontaktirati u najkraćem roku.

Postanite naš član