OO DPS Kotor: Kotorska vlast ne rješava pitanje šest porodica iz Risna koji su prije godinu dana izgubili domove u požaru

Od 6. januara prošle godine, od 16.30 časova, šest porodica iz Risna ostalo je bez krova nad glavom nakon što je iz neutvrđenih razloga izbio pozar. Ni nakon 15 mjeseci od nemilog događaja Opština Kotor nije preduzela nijedan konkretan potez da se ugroženima nađe krov nad glavom ili makar postojeći objekat adaptira. Predstavnici opštine tada su obišli oštećene i obećali pomoć, samo što do dana današnjeg ništa nije završeno, vjerovatno u nadi da će ljudi zaboraviti i na obećanja i na gubitak. Danas se opština „vadi“ na moratorijum i zabranu izdavanja građevinskih dozvola, svjesno izostavljajući činjenicu da se zabrana ne odnosi na rekonstrukciju postojećih objekata, što bi ovim porodicama vratilo život u normalu. Da li je ovo jasna poruka svima da ukoliko nismo bliski prijatelji i saradnici ove vlasti, ne smijemo ni slučajno vjerovati njihovim obećanjima, a u suprotnom možemo da gradimo i radimo bez problema?

Čudi ovakva nezainteresovanost jedne Opštine koja ima a raspolaganju budžet od 20 miliona eura, više desetina praznih stanova u Starom gradu, zgradu na Prčnju, kućice na Kampu, nekoliko stanova u Risnu i što je najvažnije, mogućnost izgradnje pod privilegovanim uslovima van područja zabrane, kao i mogućnost rekonstrukcije na koju se ne odnosi zabrana. Međutim, kotorska vlast ima prioritete – vidimo da smatraju da je par desetina hiljada eura koje su mogli opredijeliti da se trajno riješi problem ovih porodica bitnije potrošiti na lampione za kićenje grada za novogodišnje praznike, koje su jedva odlučili da uklone.

Puno su obećavali i obećavaju ali njihova djela govore mnogo više. Još jedna u nizu malverzacija aktuelne vlasti jeste da su ugroženima htjeli da daju po 150 eura, ali pogubljeni u svojim lažima zaboravljaju da kažu da je amandmanom DPS-a ta naknada podignuta na 200 eura. Sadašnjim odnosom opštine jasno pokazuju da misle da su riješili problem zapaljenih domova sa 150 eura po porodici. 

Napominjemo da smo u vrijeme kada smo vršili vlast u Kotoru, još 2016. godine obezbijedili sredstva i sve neophodne dozvole za izgradnju 14 stanova u Grblju za potrebe smještaja osoba u stanju socijalne potrebe. Nevjerovatno je da ova nakaradna vlast nije mogla iskopirati projekat i postupak od nas i sagraditi zgradu za ova lica. Oni danas samo znaju da pokrenu tobožnje radove putevima baš na dan održavanja pobjedničke konvencije budućeg predsjednika Crne Gore Mila Đukanovića, misleći da će tako da osujete okupljanje naših pristalica. Dovoljan pokazatelj da ne misle o građanima nego samo kako sebe da zaštite od boljih.

Jasno nam je da zarad građana i Kotora moramo naći način da se što prije vratimo na vlast i Kotoranima vratimo nadu u bolje sjutra. Oni nam itekako svjesno, olakšavaju povratak, jer nisu vični niti voljni da pomognu i poboljšaju kvalitet života.

Opštinski odbor DPS Kotor

 

Zakažite sastanak

Odaberite člana naše stranke sa kojim biste željeli da razgovarate i izaberite datume koji vam odgovaraju.

Naš tim će vas kontaktirati u najkraćem roku.

Postanite naš član