OO DPS Herceg Novi: Žalosna tišina oronule i posrnule lokalne vlasti u Herceg Novom

Najava Mitropolije crnogorsko-primorske da će 17. jula u crkvi Sv. Nikole na Zlijebima služiti parastos četničkom komandantu i ratnom zločincu Draži Mihailoviću još jedna je u nizu provokacija građanskog, multietničkog i antifašističkog Herceg Novog. Uz neograničenu i bezrezervnu podršku lokalne vlasti u Herceg Novom, ova vjerska organizacija, sada bez imalo obzira, staje iza događaja koji direktno narušava antifašističke vrijednosti i životni sklad za koji su se decenijama zajednički borili i koji sada baštine građani Herceg Novog i Crne Gore.

Lokalna uprava polaže cvijeće poginulim herojima na Podima, na spomenik partizanu borcu Bezmetkoviću na Savini, žrtvama fašističkog logora na Mamuli i velikom broju spomen obilježaja četničko-fašističkim žrtvama, a istovremeno ni jednom riječju ne osuđuje čin parastosa ratnom zločincu, niti pokušava da ga spriječi, niti iznosi bilo kakav stav. To je očigledna potvrda licemjerstva i podmuklo prikrivanje pravih namjera i opredjeljenja. Lokalna vlast ne samo da zaboravlja da je Crna Gora sekularna zemlja, nego kopa po ranama prošlosti nanešenim četničkim kamama sa očiglednom namjerom da nastavi podvajanje građana.

Dobijanje Kraljevskog ordena Svetog Save, koji se dodjeljuje ”za zasluge na polju kulture, narodne prosvjete, nauke, javnih službi i Crkve, kao i za zasluge prema kralju, državi i naciji i civilnim i vojnim licima“, a koji je mitropolit crnogorsko-primorski neki dan uručio Opštini Herceg Novi, samo je potvrda pozicije lokalne vlasti u Hrerceg Novom. Namjerno i svjesno se falsifikuje istorija, namjerno i svjesno se manipuliše demokratskim načelima, namjerno i svjesno se na ove o ovakve “dogadjaje” gleda blagonaklono i ponizno.

Lokalna vlast bi morala da ima trunku osjećajanja časti i pijeteta prema žrtvama, ali i prema pojmovima slobode, antifašizma, herojstva istinskog istorijskog i civilizacijskog naslijeđa. Kažemo “morala bi” iako ona pokazuje, upono i doslijedno da ga nema. Do sada smo kritikovali nerad, neznanje i bahatu samovolju loklane uprave, a sada osuđujemo i tražimo odgovornost za prizivanje zla i novih podjela građana Herceg Novog i Crne Gore. Uvjereno smo da građani Herceg Novog neće pružiti podršku onima koji svoje političke karijere grade na podjelama i oživljavanju vrijednosti koje zatiru put budućim pokoljenjima.  

 Opštinski odbor DPS Herceg Novi

Zakažite sastanak

Odaberite člana naše stranke sa kojim biste željeli da razgovarate i izaberite datume koji vam odgovaraju.

Naš tim će vas kontaktirati u najkraćem roku.

Postanite naš član