OO DPS Herceg Novi: Demagozi „lupaju ko maksim po diviziji“

Inspirisani posljednjiim odgovorom Demagoga koji je u potpunosti opravdao naziv ove političke grupacije, pripremili smo peti nastavak serijala “Komedijaši na vlasti”.

Naziv djela: Komedijaši na vlasti
Čin: peti
Scena: kabinet kuma Katia
Glavne uloge: kumovi Kati i Bigo

Kumovski kabinet okupan tišinom. Kumovi se gledaju i mudro razmišljaju. Ovog puta, misli im se ne roje oko palminog surlaša, zoološkog vrta, berbe mimoza u avgustu, berbe šljiva u Osečini, bratimljenju sa De Palmom… Ne, u pitanju je nešto mnogo ozbiljnije. Toliko su tihi da se iz daljine čuje zvuk paljenja kamiona Čistoće DOO koji, predvođeni „novim polovnim vozilom iz 2012. godine“, nabavljenim u rekordnom roku, kreću na svoj dnevni zadatak.

Kati: „Kume Bigo…“ pocijepa tišinu kum Kati. „Vidiš li da nas DPS rasturi sa saopštenjima. Kako misliš da im odgovorimo? Vazda si bio pametan, moj dobri kume Bigo. Mi smo te i podržali zato što si mnogo pametan. I zato što si moj kum, naravno. A kum nije dugme, kume Bigo. Ajde, reci mi, kako ćemo?“

Bigo: „Slušaj kume Kati, ovi iz DPS ne napadaju nas. Mi zmo zakonodavna vlast. Isto kao što su i oni bili ono malo vremena sa ‘Izborom’ poslije 15 godina vlasti vaših roditelja, staratelja i tutora. Ti si izvršna vlast, tebe napadaju, razumiješ li? Moraš više da radiš, da brineš o gradu ka’ što brineš o svojim apartmanima za izdavanje.“

Kati: „Nemoj tako, kume Bigo. Ali, dođi prvo da te prigrlim. Znaš, mi u našoj partiji volimo da izražavamo emocije. A emocije se najbolje izražavaju zagrljajem i držanjem za ruke. Jesi li vidio našeg malog velikog šefa? Jesi li? Kad te zagrlim biće ti lakše. Zato dođi, moj mili kumara, dođi.“
Neko zakuca na vrata i prekide kumovski zagrljaj.

Kati: ”Šta je sad?” upita.

Muški glas: ”Ništa šefe, samo da javim da je Simonida došla na posao” izusti nepozanta osoba i zatvori vrata brže nego što ih je otvorio.

Bigo: „Je li ovo bio onaj vaš mali iz Tivta? Onaj inženjer elektronike i telekomunikacija što nije mogao naći posao u Tivtu i Kotoru pa ste ga udomili ođe kod nas? Još je kod tebe?“ zabrinuto izusti kumara Bigo.

Kati: „Nemoj tako, mili moj kumara. To je blizak prijatelj našeg malog velikog šefa. Znaš li ti đe bi mi svi bili da nije našeg malog velikog šefa?”.

Bigo: „Znam đe bi ti bio, kume Kati. Kliznuo bi ka’ što si kliznuo sa bilborda u predizbornoj kampanji. Skinuli bi te odma’“ pametno izusti kum Bigo, i doda: „Što ne zovneš nekog drugog i pitaš?“.

Kati: „Nemam koga, kume Bigo. Navijač Zvijezde se još oporavlja od neriješenog rezultata protiv Spartaka iz Trnave. Ne smijem ga dirat’. Mnooogo je nervozan! Nije bio ni na posljednjoj skupštini kad smo probali ono da zamutimo oko Bolnice Meljine, pa nismo uspjeli. Sad sprovodi pripreme za odlazak u Trnavu. A još su ih kaznili zbog nacističkih pjesama. Ne smijema ga zvat’“ spuštene glave prozbori kum Kati.

Bigo: „Koga su kaznili? Njegovu partiju?“ zabrinuto upita kum Bigo.

Kati: „Ne bre, nego fudbalski klub. Kaznili ih sa dvije utakmice bez publike“.

Bigo: „Sad mi je mnogo lakše, kumara. Već sam se zabrinuo da nam propade koalicija“ izusti kum Bigo i doda: „Razumiješ li sad zašto sam ti govorio da ne dirate one stare iz čijih skuta ste izašli? Sad bi mogao da pitaš mama Danijelu. Ali ne, ti i tvoj veliki mali šef ste bili tvrdoglavi. Zato zovi njega. Neka ti on pomogne.“

Kati: „Toooo! To ti je strašna ideja. Kako se toga nisam ranije sjetio, kume Bigo. Ti si genije. Sad ću da ga zovem!“ gromko izgovori kum Kati i zgrabi telefon. „Alo, veliki mali šefe, alo. Uznemiravam li Vas? Dobro. Niste sa bratom Ramizom? Niste. E pa dobro. Evo ovako, ovi iz DPS nas razvališe sa saopštenjima. Ne znamo kako da im odgovorimo. Što misiš ti? Ti si veliki mali šef. Ti sve znaš.“ Veselo nastavi kum Kati i brže bolje odmače slušalicu od ušiju kako bi sačuvao bubne opne na oba uveta.

Kati: „Uuuuu, al’ je ljut“, nastavi kum Kati. „On je stalno nešto ljut. Ne valja mu to za živce. Kaže da lupamo k’a maksim po diviziji. Ako ne znamo što ćemo, da ih prozovemo za sve, za sve što nam padne napamet“ reče malo manje veselim tonom i upita „a što mu to znači ‘maksim po diviziji’?“

Bigo: „E moj kume Kati. Naš bi narod to ovako preveo: puno toga ispaljuje, uz veliku galamu, a da pri tom ne kaže ništa smisleno. Čitaš li ti knjige, kume Kati?“

Kati: „Nemam kad, kume Bigo. Pušti sad knjige. Nego, vidiš li ti, mili moj kumara, kako je pametan ovaj naš mali veliki šef. On zapravo uopšte neće da mi odgovorimo zašto ne radimo, zašto grad nije čist, zašto je parking skup, zašto nisam održao nijedno obećanje koje sam dao…. Pametno! Pa, on je genije. Mi treba da pričamo o svemu drugom osim o onom za što nas ovaj DPS proziva. Pa to je super! Dobra je ta taktika maksimova divizija“ slavljenički reče kum Kati.

Bigo: „Ne kaže se ‘maksimova divizija’, nego ‘kao maksim po diviziji’“ ispravi ga kum Bigo.

Kati: „Dobro de, kume Bigo. Aaaa, ovo je bolje od dijeljenja para koje sam naučio kod De Palme u Jagodini“ češkajući se po bradi reče Katić i zaključi „bolje, mnogo bolje. Piši kume Bigo, piši“ i poče da mu diktira.

Nakon dan i po, obliveni znojem, kumovi sklopiše saopštenje. Na izmaku snaga, kum Kati reče: „Kumara, dodaj na kraju i ono ‘putuj Igumane i ne birni za manastir’“. 

Bigo: „A što će ti to, kume Kati? Pa vi ste građanska partija“ zapita kum Bigo.

Kati: „Nemoj me sad dirat’, kume Bigo. Veliki mali šef, i pametni i iskusni mladi ljudi oko njega to strašno vole. A i zvuči pametno, je l’ da? „Putuj Igumane i ne brini za manastir“. Pa ni mi mnogo ne brinemo za ovaj naš grad i opet smo tu đe smo“ veselo zaključi kumara Kati.

Na žalost, nastaviće se…

Opštinski odbor DPS Herceg Novi

Zakažite sastanak

Odaberite člana naše stranke sa kojim biste željeli da razgovarate i izaberite datume koji vam odgovaraju.

Naš tim će vas kontaktirati u najkraćem roku.

Postanite naš član