Odbornice Koalicije “PRAVA STVAR, Zajedno Bar“: Povećati naknadu za novorođeno dijete u Budžetu Opštine Bar na 450 €

Odbornice Koalicije “PRAVA STVAR, Zajedno Bar“ u Skupštini opštine Bar, mr Tanja Spičanović, Vesna Drašković i Andrea Demirović predložile su izmjene na nacrt Odluke o Budžetu Opštine Bar za 2023. godine, u dijelu povećanja finansijskih sredstava koja se isplaćuju na ime naknade za novorođeno dijete.

Naime, uzimajući u obzir kontinuirani rast cijena, kako osnovnih životnih namirnica, tako i svih ostalih roba i usluga od početka pandemije korona virusa i podatak da su potrošačke cijene u oktobru 2022. godine u prosjeku više za 16,8% u odnosu na oktobar mjesec 2021. godine, te samim tim i krajnje zabrinjavajući pad životnog standarda ljudi, evidentan na osnovu posljednjih objavljenih informacija Uprave za statistiku Crne Gore da je za samo godinu dana ukupna vrijednost minimalne potrošačke korpe u Crnoj Gori porasla za 18,51%, mišljenja smo da nas navedeno nedvosmisleno upućuje na zaključak da je potrebno razmotriti mogućnost obezbjeđivanja dodatnih sredstava u Budžetu Opštine Bar za 2023. godinu, kako bi se roditeljima olakšala nabavka osnovnih stvari i opreme neophodnih za novorođenu djecu.

S tim u vezi, odbornice Koalicije “PRAVA STVAR, Zajedno Bar“ u Skupštini opštine Bar uputile su predlog da se naknada koja je do sada iznosila 100 €, odnosno 130 € ukoliko je jedan od roditelja nezaposlen, po ovom osnovu poveća na iznos od 450 € za svako novorođeno dijete na teritoriji opštine Bar.

Zabrinjavajuća je i činjenica da je po zvaničnim podacima u 2021. godini, Bar bio četvrti grad po redu po negativnom prirodnom priraštaju u Crnoj Gori, te nema sumnje da je potrebno uložiti dodatne napore da se koliko je god moguće poboljša trenutna situacija i sa nivoa lokalne uprave pruži dodatni podsticaj eliminisanju negativnog prirodnog priraštaja.

Shodno navedenim razlozima, a vođeni jedinim ciljem a to je da ulaganje u naš najvažniji resurs, našu djecu, i uvažavajući sve napore koje lokalna uprava u kontinuitetu pruža u cilju eliminisanja socijalnih nejednakosti u društvu, nemamo dilemu da će i ovog puta uložiti trud da se u Budžetu za narednu godinu obezbijede potrebna dodatna sredstva za novorođeno dijete, kako bi pomogli našim sugrađanima da se u ovim teškim vremenima odluče za proširenje svoje porodice.

Odbornice Koalicije “PRAVA STVAR, Zajedno Bar“

Zakažite sastanak

Odaberite člana naše stranke sa kojim biste željeli da razgovarate i izaberite datume koji vam odgovaraju.

Naš tim će vas kontaktirati u najkraćem roku.

Postanite naš član