Obraćanje javnosti Jugoslava Jakića, predsjednika Opštine Šavnik

Poštovani,

Obraćam Vam se kao predsjednik Opštine Šavnika, predsjednik svih građana – zabrinut zbog nedemokratskih dešavanja i opstrukcija prethodna dva izborna ciklusa, kao i najava istih u procesu koji slijedi na lokalnim izborima u našoj opštini.

U nadi da ste već djelimično upoznati sa dešavanjima u Šavniku koja se ogledaju u nemogućnosti građana Šavnika da ostvare svoje Ustavom zagarantovano pravo i izaberu vlast na izborima kako što to čini civilizovani svijet u nastavku Vas obavještavamo o događajima koji su obilježili sada već dva izborna dana u Šavniku. U Šavniku je nemoguće održati izbore, jer svjedočimo nezakonitim postupcima i ponašanju članova/predsjednika biračkih odbora, koji su predstavnici koalicije “Za budućnost Šavnika”.

Naime, predstavnici ove koalicije u biračkim odborima, sprječavali su građane, upisane u birački spisak, da ostvare svoje, Ustavom zagarantovano, biračko pravo. Zloupotrebom ovlašćenja koja im kao članovima biračkih mjesta pripadaju, ometali su izborni proces, što je dovelo do zatvaranja nekoliko biračkih mjesta. Sva ova činjenja, prethodno su javno najavljivana u medijima, od strane predstavnika ove koalicije, i taj materijal se može pogledati u svakom momentu. Izostala je reakcija nadležnih institucija!?

Javno najavljene prijetnje, sprovedene su u djelo. Riječ je o zaustavljanju građana da ostvare Ustavom zagarantovano biračko pravo, verbalnim čak i fizičkim udaljavanjem sa biračkog mjesta, od strane članova biračkih odbora. Takođe, uništavanje biračkog materijala, desilo se 23.10, kao i prilikom ponavljanja glasanja na spornim biračkim mjestima 30.10.2022. godine.

Međutim, prema javnim najavama predstavnika koalicije “Za budućnost Šavnika”, ni na ovome se neće zadržati. Sa sigurnošću tvrde i medijima daju izjave da će istim ponašanjem, onemogućiti glasanje i na ponovnim izborima, zakazanim za 06.11.2022. godine. Ove izjave, kojima se najavljuje novi niz nezakonitih radnji, sluša cijela crnogorska javnost, kao i svi nadležni organi.

Imajući u vidu sve pomenuto, ovim putem željeli smo da Vam dostavimo činjeničnu informaciju o proteklim dešavanjima, kao i najavljenom ponašanju, u koje izjave se možete i sami uvjeriti.

Osim navedenog, želimo da ukažemo i na sljedeće:

Nije nam poznato da je od lica koja su, prije održavanja izbora 23.10, javno prijetila zabranom glasanja, uzeta, čak, ni izjava zbog najavljivanja i podstrekivanja nezakonitog ponašanja.

I građani i partija, u redovnoj proceduri, prijavili su nepravilnosti nadležnim institucijama, a prema našem mišljenju, blagovremena i adekvatna reakcija je izostala. To potvrđuje i činjenica da izbori u Šavniku, ni drugi put nijesu održani.

Podnesene su prijave za sve izborne nepravilnosti, kako 23. tako i 30. oktobra, a ne bi se reklo da su vinovnici ovih događaja sankcionisani. Konkretno, na dan održavanja izbora, bez obzira što odmah nakon otvaranja birališta naprave niz nezakonitih radnji i više puta daju izjave u policiji, uredno se nakon toga vrate da završe započeto. Da li je nakon niza prekršaja u istom danu na biračkom mjestu, i više datih izjava u policiji, bilo potrebno odrediti zadržavanje u policiji ovim licima tog dana?

Postavlja se pitanje. Ne samo što je reakcija izostala, već da li reakcija i dalje izostaje? Sudeći po tome, da bez ustezanja, predstavnici ove liste, najavljuju isti scenarijo za nedjelju 06.11, kada se treći put održavaju izbori na 3 biračka mjesa, nema dileme da izostaje.

Da li se od ovih lica, koja u kontinuitetu, najavljuju krivična djela, uzima bar izjava? Nijesmo sigurni, jer da se ovome pristupa na pravi način, mišljenja smo da se ova lica ne bi usudila da na javnom servisu i drugim kanalima oglašavanja, najavljuju radnje, za čije činjenje se krivično odgovara.

Uzimajući u obzir sve navedeno, ovim putem Vam upućujemo molbu, da u okviru svojih nadležnosti, preduzmete potrebne aktivnosti, sa ciljem da nadležni državni organi primijene sve neophodne, zakonom predviđene mjere, te da se omogući nesmetano odvijanje izbornog dana i ostvarivanje Ustavnog prava građanki i građana u našem gradu.

Nedopustivo je u 21. vijeku da destruktivni pojedinci sprječavaju građane da obave svoju građansku dužnost, čime povrjeđuju i jedno od najširih ljudskih prava, a to je pravo na slobodu, u konkretnom slučaju slobodu izbora.

Budući da su izbori u našoj opštini davno prerasli značaj lokalnih izbora, te da svjedočimo upornom, besprizornom i bezočnom narušavanju izbornog procesa, smatramo da je izuzetno važno da sa ovim budete svi upoznati.

Iako, po djelovanju prethodnih dana i sedmica ne bi mogli tako zaključiti, ali vjerujemo u pravni sistem ove države. Vjerujemo u Vašu pravovremenu reakciju i izražavamo nadu da će građani, ovog puta, ostvariti svoje biračko pravo.

U očekivanju sprovođenja odgovarajućih, zakonom utvrđenih mjera i aktivnosti, unaprijed se zahvaljujemo i očekujemo Vaše reakcije.

S poštovanjem,

Jugoslav Jakić, predsjednik Opštine Šavnik

Zakažite sastanak

Odaberite člana naše stranke sa kojim biste željeli da razgovarate i izaberite datume koji vam odgovaraju.

Naš tim će vas kontaktirati u najkraćem roku.

Postanite naš član