Obećano-ispunjeno: Biro za ekonomsku saradnju servis početnicima u biznisu

Demokratska partija socijalista je partija koja ne daje prazna predizborna obećanja, zasnovana na nerealnim projektima. Kao odgovoran politički subjekt, pokazali smo da ono što obećamo građanima to i ostvarimo. U skladu sa programom iz 2014 .godine, Demokratska partija socijalista je stvorila lokalnu upravu koja je na usluzi građanima u svim segmentima života. Jedan od servisa lokalne uprave u Podgorici, koji je pravi primjer servisiranja potreba, prije svega mladih i početnika u biznisu, je Biro za ekonomsku saradnju i podršku biznis zajednici. To je bilo i jedno od predizbornih obećanja koje je ispunio aktuelni gradonačelnik Podgorice Slavoljub Stijepović, kao prva adresa za sve koji žele da osnuju svoj biznis a nemaju prostor i sredstva za to, kao I potrebnu stručnu pomoć.

Pored toga što u ovom Birou svi aktuelni i potencijalni investitori mogu dobiti potrebne informacije, dodatni vjetar u jedra smo dali preduzećima na samom početku njihovog poslovanja, obezbjeđujući im besplatan kancelarijski prostor, računovodstvene usluge u prvoj godini rada, refundaciju troškova osnivanja i besplatan konsalting kroz Savjetovalište za žene i mlade u biznisu. Rezultati ovog servisa su vrlo mjerljivi jer u periodu od nastanka Biroa napisano 41 biznis plan  a evaluirano  njih 15 biznis planova, mogućnost besplatnih računovodstvenih usluga za isti period je iskoristilo ukupno 60 preduzeća dok je refundaciju troškova osnivanja preduzeća u iznosu od 100,00 eura iskoristilo je 36 preduzeća.  Kroz Biznis centar su prošle dvije generacije polaznika, ukupno 18 preduzeća, koja su dobila besplatan kancelarijski prostor u periodu do 24 mjeseca I besplatne računovodstvene usluge za period od 12 mjeseci.

Biro za ekonomsku saradnju i podršku biznis zajednici je u ovom periodu samostalno i u saradnji sa partnerskim institucijama organizovao ukupno 14 obuka na različite teme, od uvođenja HASAP standarda, preko obuke za pisanje biznis planova dvije godine za redom, niz radionica na temu boljeg pozicioniranja na tržištu rada za teže zapošljive kategorije lica i lica sa invaliditetom, prvu Biznis akademiju “Birziminijum” gdje su polaznici imali priliku da se upoznaju sa načinima pokretanja sopstvenog biznisa, kako da unaprijede poslovanje, marketing alatima, i da se upoznaju kako sa domaćim tako i sa inostranim predavačima iz biznis sektora.

Takođe imamo potpisan Sporazum o saradnji sa Investiciono-razvojnim fondom i od njegovih predstavnika usvojili metodologiju izrade biznis plana koju ova značajna institucija zahtijeva. Time su se stekli uslovi da svi građani Podgorice koji su zainteresovni za kreditna sredstva koje obezbjeđuje Fond, pomoć dobiju u našem Birou u vidu besplatnog biznis plana i uputa koje se tiču procedura Fonda i karakteristika kreditnih linija koje nudi.

Grad je prepoznao  potrebu i pokazao poseban senzibilitet za razvoj ženskog preduzetništva, kako kroz već pomenuto Savjetovalište za žene i mlade u biznisu, besplatnu pomoć u pisanju biznis plana i besplatne računovodstvene usluge za dame koje osnuju preduzeće na teritoriji našeg grada, tako i kroz konkretne mjere za ekonomsko osnaživanje žena, kao dijela Lokalnog akcionog plana za postizanje rodne ravnopravnosti ali i povoljnih kreditnih sredstava za poljoprivredu i preduzetništvo koje Glavni grad Podgorica i ove godine raspodjeljuje u iznosu koji prelazi 100.000 eura.

Demokratska partija socijalista će i u narednom periodu nastaviti da razvija preduzetništvo, i u tom smislu pozivam sve naše sugrađane koji imaju ideje, znanja i volje da razvijaju biznis, da iskoriste prednosti koje smo omogućili i koje ćemo nastaviti da realizujemo i u narednom periodu, kako bi olakšali najteže – prve korake u ostvarenju tog cilja. 

Džemal Lekić, Kandidat za odbornika liste “Za dobro građana Podgorice – Pobjednička koalicija Milo Đukanović”

Zakažite sastanak

Odaberite člana naše stranke sa kojim biste željeli da razgovarate i izaberite datume koji vam odgovaraju.

Naš tim će vas kontaktirati u najkraćem roku.

Postanite naš član