Nuhodžić: Govor mržnje prema manjinskim narodima, nedopustiv i za svaku osudu

U današnje vrijeme govor mržnje zastupljen je u svim porama društva, ali posebno je raširen na društvenim mrežama i u komentarima kada su u pitanju pripadnici manjinskih naroda, tamo gdje je sadržaj dostupan svima i vrlo brzo se širi!

Svi smo mi različiti i ne znači da zbog tih različitosti je neko manje a neko više vrijeđan i to je neprihvatljivo da se dešava tako agresivno u 21. vijeku. Zbog toga govor mržnje danas treba biti važna tema političkog i društvenog djelovanja. Njegov cilj vrlo često nije povrijediti pojedinca nego određeni narod sa namjerom podcijeniti ga, zastrašiti, izolovati i ukazati da oni ne mogu imati prava kao drugi, a sa druge strane mobilizovati sve one koji imaju poriv mržnje prema njima zbog svoje nacije, vjere, jezika što može u određenim trenucima dovesti do različitih oblika diskriminacije, incidenata i nasilja prema pripadnicima manjina. Dakle, svaka poruka mržnje ima dvostruku svrhu.

U društvu u kojem se olako izgovaraju riječi i poruke mržnje a posebno i učestalo prema manjinama, predstavlja društvo u kojem nasilje postaje normalno. Onda u takvom društvu postaju ugrožena prava svih građana ne samo manjina.

Koristim priliku da pozovem nadležne državne organe da u konkretnom slučaju hitno reaguju kako bi preventivno djelovali na sve eventualne buduće počionice ovakvih djela.

Mevludin Nuhodžić, poslanik DPS u Skupštini Crne Gore  

Zakažite sastanak

Odaberite člana naše stranke sa kojim biste željeli da razgovarate i izaberite datume koji vam odgovaraju.

Naš tim će vas kontaktirati u najkraćem roku.

Postanite naš član