Novović: Da javnost zna

Uobičajena uloga javnih servisa u svim državama jeste da informiše javnost određene zemlje o svim releventnim dešavanjima u  njoj samoj, kao i u međunarodnoj  zajednici. Naravno, pored informativne, svaki javni servis ima i ulogu da edukuje javnost na razne teme. 

Dakle, cilje je DA JAVNOST ZNA.

Krajem ove sedmice, tačnije juče, 23. 03. 2018. godine, u Crnoj Gori je dopisana još jedna važna stranica istorije: potpisan je memorandum o razumijevanju i saradnji za projekat izgradnje ostalih dionica auto puta kroz Crnu Goru, sa kineskom mega kompanijom CRBC. Dakle, ispisan je drugi tom istorije, čije pisanje je počelo prije prije nekoliko godina, zahvaljujućiui naporima, hrabrosti i vizionarstvu predsjednika Đukanovića, a evo se nastavlja ovih dana pregnućem premijera Markovića.

Dakle, i pored naše, često pretjerane, sklonosti da mnoge događaje karakterišemo istorijskim, ovaj to zaista jeste. Prije svega, zato što će Crnu Goru auto put, kad bude završen, bez dileme i sasvim opipljivo,  učiniti modernom državom u pravom smislu te riječi.

Na žalost, Javni servis, u udarnoj informativnoj emisiji u petak veče, 23. 03, ovoj vijesti dodjeljuje prostor od pedesetak sekundi, dajući mu time, prećutno, značenje efemernog, nevažnog događaja. Neko bi rekao da je to tužno, neko da je smiješno, ali je najprije, rekao bih, groteskno. Jer, kako drugačije, nego kao grotesknu opisati potrebu da se takvo značajna vijest minimizuje?! Samo svijest koja je do te mjere opterećena željom da sve što je dobro u Crnoj Gori dezavuiše, omalovaži, može ovakav događaj da smješta u red manje važnih, skoro pa nebitnih…

No, ako zanemarimo čuveni Drugi Dnevnik, koji kod Crnogoraca, bezmalo, ima mitološku vrijednost, ipak sam siguran da je naša javnost svjesna grandioznosti ovakvog posla i svega onoga što će značiti za nas i našu Državu. I vrlo budno prati sve što se dešava u vezi izgradnje auto puta. I sa velikim očekivanjima, razumije se.

Činjenica da ćemo od Podgorice do Andrijevice stizati poslije svega 62 kilometra vožnje zvuči zaista izuzetno i nema te uređivačke politike koja tu činjenicu može dezavuisati. 

Crna Gora, definitivno, gradi auto – put. Podsjetimo se samo strašnih najava koje su dolazile od opozicije.Srećom, ništa se od njihovih tvrdnji nije obistinilo.Nijesmo bankrotirali. Plate i penzije su redovne, a stižu pohvale čak i od MMF-a… 

Već se, odmah posle Bioča, vide prvi obrisi auto puta koji će, kad bude završen, biti  jedna od najatraktivnijih građevina Evrope, o kojem ćemo, siguran sam, gledati emisije na Nacionalnoj Geografiji. Možda i naš Javni servis nešto „skine“ sa Nacionalne…

Neke teme, neke istine, neka pregnuća, jednostavno se ne mogu minimizovati. Ona govore sama za sebe. Uloga Javnog servisa jeste da, barem, pokuša da to što vjernije prenese, da informiše građane. 

Samo je to imperativ za Javni servis: DA JAVNOST ZNA.

 
Radule Novović, poslanik Demokratske partije socijalista u Skupštini Crne Gore

Zakažite sastanak

Odaberite člana naše stranke sa kojim biste željeli da razgovarate i izaberite datume koji vam odgovaraju.

Naš tim će vas kontaktirati u najkraćem roku.

Postanite naš član