Nikolić: Vučević huška na rat i destabilizuje region

Prijetnjama da će se “Crnoj Gori i Sjevernoj Makedoniji obiti o glavu priznanje Kosova kao što je Ukrajini”, ministar odbrane Srbije i predsjednik SNS-a Miloš Vučević udara u ratne bubnjeve i destabilizuje region. Pokazujući da nije naučio puno iz događaja bliže i dalje prošlosti, Vučević namjerno previđa da je Srbija potpisala sporazum u Kumanovu, koji predstavlja kapitulaciju Miloševićevog ratnog režima, te da je Milošević prihvatio da sve vojne, paravojne, policijske, parapolicijske i sve druge oružane formacije iz Srbije trajno napuste Kosovo. Konačno, Vučević računa da je javnost u Crnoj Gori kratkog pamćenja, i da se ne sjeća da je rezolucijom 1244 Srbija pristala da napusti Kosovo, čime je ukinut teritorijalni integritet i suverenitet Savezne Republike Jugoslavije nad Kosovom i ustanovljena procedura za određivanje konačnog statusa Kosova. Crna Gora je, kao i ostale države, samo formalno priznala ono što je bilo faktičko stanje na terenu, i to sa jednim interesom, da Srbija i Kosovo krenu naprijed.

Zna to Vučević, ali se pravi neupućen, i onda kad iz uloge ratnog huškača, siđe na navodno demografske teme, praveći paralelu između participacije Srba u vladi Crne Gore koja je građanska država, sa učešćem Albanaca u vladi Sjeverne Makedonije. Kao da nam nijesu svježa sjećanja da je Srbija preko SPC i svojih političkih agenata, prilježno radila na tome da u posljednje tri godine zastupljenost Srba u crnogorskim vladama bude adekvatna, a da vrata vlade budu zatvorena za Crnogorce po kojima država i nosi ime. Očigledno da Vučević i njegov nadređeni, Srbima smatraju samo one koje plaćaju. Zato i imaju stalnu potrebu da uređuju unutrašnji politički poredak drugih država, a da se Crnom Gorom bave kao svojim unutrašnjim političkim pitanjem. Od bitke za Nikšić, preko političkog osvajanja Budve, do sastavljanja aktuelne vlade, angažovani su svi mogući resursi, od političkih, obavještajnih, medijskih i drugih, ne bi li se narušio građanski karakter Crne Gore.

I da se razumijemo, nije nikakva tajna da je Vučeviću i njegovom šefu privlačno da kao lideri svih Srba u regionu, upravljaju Crnom Gorom preko svojih najamnika. Ipak, posljedice takvih ambicija su pogubne po region, i čine ga nestabilnim područjem i mogućim poprištem sukoba. Konačno, ima puno događaja u novijoj istoriji njihove države, koji ih upozoravaju da je to loše za sve, a pogotovo za građane Srbije, jer velikodržavni nacionalizam ne donosi mir i prosperitet.

Andrija Nikolić, poslanik u Skupštini Crne Gore i član Predsjedništva DPS-a

Zakažite sastanak

Odaberite člana naše stranke sa kojim biste željeli da razgovarate i izaberite datume koji vam odgovaraju.

Naš tim će vas kontaktirati u najkraćem roku.

Postanite naš član