Nikolić upitao Markovića: Da li biste sjutra kao VDT preispitali odluku o pokretanju postupka protiv Bobana Batrićevića?

“Da li biste sjutra kao vrhovni državni tužilac preispitali odluku postupajućeg tužioca u odnosu na pokrenuti postupak protiv istoričara i kolumniste Bobana Batrićevića zbog javno saopštenih stavova u jednom tekstu koji je objavio u medijima”, upitao je Andrija Nikolić, šef Kluba poslanika DPS-a, kandidata za VDT-a Milorada Markovića tokom kontrolnog saslušavanja na današnjoj sjednici skupštinskog Odbora za politički sistem, pravosuđe i upravu, a zatim i dodao:

“Ovaj prekršajni postupak, to kao pravnik bolje znate od mene, vraća verbalni delikt u crnogorsku praksu i ugrožava, po meni, slobodu govora i izražavanja. Veoma je važno na bazi Vaših stručnih referenci da čujemo Vaše razmišljanje, imajući u vidu i da ste dodatno rasterećeni upravo ovog profesionalnog bekgrauda koji nije vezan za tužilačku organizaciju nego za dominantno stručnu praksu i Vaš dosadašnji stručni rad u odnosnu na postupanje aktuelnog tužioca.”

Nikolić je objasnio da se njegovo pitanje o istoričaru i kolumnisiti Bobanu Batrićeviću upućeno Markoviću, odnosilo na odnos prema principima, prema slobodno izgovorenoj javnoj riječi, koja je, kako je to ocijenio, “spakovana u duh jednog totalitarnog vremena gdje se zbog javno izgovorene riječi i teksta u novinama pokreće postupak od strane tužilaštva.

“Zbog toga je reagovalo i dvadesetak nevladinih organizacija, aludirajući da je to vraćanje verbalnog delikta u crnogorsku pravosudnu praksu. Mislim da u stručnom smislu tu ne bi smjelo biti dileme, jer se na taj način zastrašuje svako ko sjutra treba da sjedne i napiše tekst, ili da saopšti javno svoje mišljenje. Zato što neki tužilac iz tužilačke organizacije može da okrene postupak, a ukinuta je i kleveta i uvreda”, kazao je Andrija Nikolić.

Andrija Nikolić, šef Kluba poslanika DPS Crne Gore

Zakažite sastanak

Odaberite člana naše stranke sa kojim biste željeli da razgovarate i izaberite datume koji vam odgovaraju.

Naš tim će vas kontaktirati u najkraćem roku.

Postanite naš član