Nikolić u Pragu: Geopolitička situacija nam diktira da požurimo sa formiranjem nesporne proevropske vlade

Crnoj Gori treba Vlada koja će biti okrenuta prema EU i NATO bez oscilacija, a geopolitička situacija nam diktira da požurimo sa njenim formiranjem, poručio je poslanik DPS-a Andrija Nikolić u obraćanju na Interparlamentarnoj konferenciji za Zajedničku vanjsku i bezbjednosnu i Zajedničku bezbjednosnu i odbrambenu politiku EU, koja se održava u Pragu u sklopu češkog predsjedavanja Evropskoj uniji.

Ističući da je Crna Gora i dalje najnaprednija država Zapadnog Balkana i prva u redu da postane sljedeća članica EU, Nikolić je izrazio zabrinutost činjenicom da Crna Gora prema riječima visokih evropskih zvaničnika, “već dvije godine stagnira i traži svoj evropski kompas izgubljen 2020. godine“.

Nikolić je u okviru posebnog panela posvećenog perspektivi proširenja EU u svjetlu ruske agresije na Ukrajinu, izrazio bojazan da je naša država ušla u političku nestabilnost i time ugorozila istorijsku šansu da ubrza svoj put ka EU.

“Ukrajina je samo epizoda u ratu kojeg Rusija vodi protiv Evropske unije i NATO-a. Nikad ne treba zaboraviti da ruski predsjednik ima saveznike u regionu Zapadnog Balkana. Pitanje je da li će Rusija stati na Ukrajini, ili će preko političara koje kontroliše, pokušati da oživi zamrznute konflikte na Balkanu“, upozorio je Nikolić.

Nikolić je pred evropskim parlamentarcima iznio stav i da je inicijativa Otvoreni Balkan za Crnu Goru problematična, te da ona, kako je rekao, inicijatorima treba da obezbijedi dominaciju nad regionom, na bazi standarda koji nijesu evropski, istovremeno upozoravajući da politički lideri u regionu koji stoje iza Otvorenog Balkana i koji sve manje vjeruju u EU u stvari žele da nametnu platformu za budućnost Zapadnog Balkana van EU.

Nikolić je zaključio da je direktan i ubrzan put u EU, bez alternativa i sporednih ulica jedina politika koju Crna Gora podržava, te je tom prilikom uputio apel zvaničnicima EU da pomognu u jačanju i povezivanju svih društvenih i političkih snaga koje vide budućnost Crne Gore u EU.

Andrija Nikolić, član Predsjedništva i poslanik DPS-a u Skupštini Crne Gore  

Zakažite sastanak

Odaberite člana naše stranke sa kojim biste željeli da razgovarate i izaberite datume koji vam odgovaraju.

Naš tim će vas kontaktirati u najkraćem roku.

Postanite naš član